DEBATT

Mer frihet, mer fellesskap

De rødgrønnes halvhjertede retoriske forsvar for gamle seire vinner ikke valg. Det trengs en offensiv for mer fellesskap og frihet.

TAPT TILLIT: «Det mest begredelige eksemplet på hvordan venstresiden selv har tapt tilliten til at fellesskap fungerer, må være det utmattende sløseriet i form av byråkrati og kontrollregimer i det offentlige. Man hermer etter noen av de minst geniale måle- og konkurransesystemene fra privat forretningsdrift, i et håp om at dette skal gi «effektivisering»», skriver kronfikkforfatter Esbati. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
TAPT TILLIT: «Det mest begredelige eksemplet på hvordan venstresiden selv har tapt tilliten til at fellesskap fungerer, må være det utmattende sløseriet i form av byråkrati og kontrollregimer i det offentlige. Man hermer etter noen av de minst geniale måle- og konkurransesystemene fra privat forretningsdrift, i et håp om at dette skal gi «effektivisering»», skriver kronfikkforfatter Esbati. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fram mot 2017 må venstresida lykkes med tre ting på én gang. Journalister og folk flest må reddes ut av høyresidas ideologiske bakvendtland, der Norge er på konkursens rand og bør ha lavskattland som forbilder. Så trengs en antibyråkratisk reform av ledelse innen offentlige tjenester. For det tredje må det lanseres framtidsrettede reformer, som utvider fellesløsningene og innskrenker pengeløsningene.

I høyresidens bakvendtland framstår nordmenn som et folk med svak arbeidsmoral, og Norge som et land nær konkursens rand. Som NHO uttrykte det med sin illustrerte «velferdsfelle» for et par år siden: Ola og Kari er så tilbakelente i sine sosialdemokratiske godstoler, ubærekraftig finansiert av andre menneskers skattepenger, at det snart kan gå alvorlig galt med oss alle.

Problemet med høyresidens virkelighetsbeskrivelse, er dens forbindelse til virkeligheten. For i virkeligheten er Norge i verdenstoppen når det gjelder produktivitet og sysselsetting. Og dette har ikke skjedd på tross av solide velferdsrettigheter, en sterk fagbevegelse og et anstendig arbeidsliv, men nettopp på grunn av «den norske modellen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer