EN FRISKERE BEFOLKNING: Sykemeldinger som følge av for høy arbeidsbelastning kunne blitt færre med mer fritid, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
EN FRISKERE BEFOLKNING: Sykemeldinger som følge av for høy arbeidsbelastning kunne blitt færre med mer fritid, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

30-timers uka:

Mer fritid er verdifullt i seg selv

MDG kom forrige uke med et forslag til Stortinget om 30-timers arbeidsuke. Det er et frihetsprosjekt som kunne redusert sykemeldinger og gjort folk lykkeligere.

Meninger
Signe Bakke Johannessen
Signe Bakke Johannessen Vis mer

I Politisk Kvarter 3. oktober påsto finanspolitisk talsperson for Høyre at MDG ikke forstår konsekvensene av 30-timersuka for velferdsstatens bæreevne.

Derimot er bærekraft forutsetningen for all vår politikk, inkludert den økonomiske.

Skatteinntekter fra arbeid er en betydningsfull størrelse i statsbudsjettet. Men Asheims velferdsbekymringen virker hul når partiet hans gir store skatteletter til de rikeste uten målbart utslag.

Høyre er negativ til å skattlegge arv og formue mer offensivt, som kunne økt inntekten til staten og samtidig hindra opphopning av kapital i et mindretall av husholdninger. Økt kjøpekraft til grupper som i dag har lavt konsum ville vært det beste både for økonomien og de svakeste. De sterkeste, som multinasjonale selskaper, bør derimot skattlegges hardere.

Velferdstjenestene våre koster mindre med en glad og frisk befolkning. Sykemeldinger som følge av for høy arbeidsbelastning kunne blitt færre med mer fritid. Mer tid kan bety sunnere liv der vi lager mat fra bunnen og løper en ekstra tur i uka. Effekten på statsbudsjettet kunne vært selvforsterkende – en lykkelig befolkning med god helse orker å jobbe mer og krever mindre trygdeytelser.

Mer frihet er også verdifullt i seg selv. Vi kan ikke kontrollere at folk bruker nyvunnet tid på noe samfunnsøkonomisk genialt. Å bruke den på dataspill, strikking eller onanering, er også flott. Det viktigste er at man får rom til økt livskvalitet. Mer fritid betyr mindre stress og dermed mindre dårlig humør, selvmedisinering og stressrelaterte sykdommer. Et liv der man får puste kan være mer verdt enn ekstra penger.

Derfor bør vi ta ut økt produktivitetsvekst i mer fri. Mange i Norge tjener såpass mye at ytterligere reallønnsvekst ikke lenger garanterer økt lykke. En slik vekst kan derimot gjøre at det materielle forbruket fortsetter med å stige, som blir til ytterligere belastning på våre økosystemer.

Å få råd til flere ting vi må stresse med å jobbe mer for å skaffe oss et større hus å ha plass til alt i er ikke nødvendigvis meningsfullt, men garantert miljøskadelig.

30-timersuka vil ikke rasere velferdsstaten, men åpne for å leve gode liv med mindre stress og mer tid til det du har lyst til. Frihet er vel et språk dere forstår, Høyre?