DEBATT

30-timers uka:

Mer fritid er verdifullt i seg selv

MDG kom forrige uke med et forslag til Stortinget om 30-timers arbeidsuke. Det er et frihetsprosjekt som kunne redusert sykemeldinger og gjort folk lykkeligere.

EN FRISKERE BEFOLKNING: Sykemeldinger som følge av for høy arbeidsbelastning kunne blitt færre med mer fritid, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
EN FRISKERE BEFOLKNING: Sykemeldinger som følge av for høy arbeidsbelastning kunne blitt færre med mer fritid, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Politisk Kvarter 3. oktober påsto finanspolitisk talsperson for Høyre at MDG ikke forstår konsekvensene av 30-timersuka for velferdsstatens bæreevne.

Derimot er bærekraft forutsetningen for all vår politikk, inkludert den økonomiske.

Skatteinntekter fra arbeid er en betydningsfull størrelse i statsbudsjettet. Men Asheims velferdsbekymringen virker hul når partiet hans gir store skatteletter til de rikeste uten målbart utslag.

Høyre er negativ til å skattlegge arv og formue mer offensivt, som kunne økt inntekten til staten og samtidig hindra opphopning av kapital i et mindretall av husholdninger. Økt kjøpekraft til grupper som i dag har lavt konsum ville vært det beste både for økonomien og de svakeste. De sterkeste, som multinasjonale selskaper, bør derimot skattlegges hardere.

Velferdstjenestene våre koster mindre med en glad og frisk befolkning. Sykemeldinger som følge av for høy arbeidsbelastning kunne blitt færre med mer fritid. Mer tid kan bety sunnere liv der vi lager mat fra bunnen og løper en ekstra tur i uka. Effekten på statsbudsjettet kunne vært selvforsterkende – en lykkelig befolkning med god helse orker å jobbe mer og krever mindre trygdeytelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer