Mer globalisering enn hva godt er?

I boken «Has globalization gone too far?» hevder professor Dani Rodrik ved Harvard University at større mobilitet for kapital og for velutdannet arbeidskraft fører til større ulikheter og økte spenninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Norge har bl.a. fylkesmann Kåre Willoch og teologiprofessor Berge Furre gitt uttrykk for tilsvarende synspunkter.

Internasjonalt varebytte kan sees på som handel i de underliggende produksjonsfaktorene. Det betyr at handel med u-land indirekte gir i-land tilgang til et langt større arbeidsmarked, særlig for ufaglært arbeidskraft. Det svekker forhandlingssituasjonen for ufaglærte i i-land.

En annen mekanisme som trekker i samme retning, er realkapitalens økte mobilitet. Når bedriftene står friere i lokaliseringen av sin produksjon, kan forholdene i de ulike lands arbeidsmarkeder være utslagsgivende for hvor bedrifter etablerer virksomhet. Arbeidstakere i ulike land kommer i en konkurransesituasjon.

Økt handel og større mobilitet for realkapitalen, mener Rodrik har hatt betydning for den tyve prosents nedgangen i reallønn som ufaglærte arbeidstakere har opplevd i USA de siste par tiår.

Verdensøkonomien var like «global» - målt ved mobilitet av arbeidskraft og kapital og ved handel som andel av BNP - under gullstandarden (1870- 1914) som nå. Men, påpeker Rodrik, den gang hadde også ufaglært arbeidskraft i den «gamle verden» mulighet til å flytte på seg, dvs. til å søke lykken i USA. Emigrasjon til den «nye verden» økte knappheten på arbeidskraft og rikelighet på jord i Europa. Det bidro til reduserte inntektsforskjeller i bl.a. Irland og Sverige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer