Høytidelig åpning: Statsminister Erna Solberg overrekker kong Harald trontalen under åpningen av det 162. Storting. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Høytidelig åpning: Statsminister Erna Solberg overrekker kong Harald trontalen under åpningen av det 162. Storting. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Trontalen:

Mer grått enn blått

Trontalen er ikke alltid stedet for å lansere en fornyet og offensiv linje, men regjeringen tok virkelig ingen sjanser i dag.

Kommentar

Det manglet verken folk eller statsmakter under den høytidelige åpningen av det 162. Storting i dag.

Den kontroversielle stortingspresidenten Olemic Thommessen sto midt i salen. Den lovgivende forsamlingen og dens representanter sto spente, pynta og smilende rundt. Regjeringen anført av statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen hadde sitt hjørne å holde seg til. Gjester satt på galleriet eller tok selfier bak representantene. En delegasjon fra høyesterett satt i sin losje, pressen i sin.

Kunnskapsminister Henrik Asheim, regjeringens nest yngste medlem, ventet på å lese opp beretningen om rikest tilstand. Litt nervøs så han ut, Bærums-mannen, før han etter tradisjonen skulle fram og lese den på nynorsk.

Og klokken 13.02 entret kongen, dronninga og kronprinsen salen, for at førstnevnte skal holde trontalen - regjeringens store linjer og føringer for politikken det neste året.

Det eneste som glimret med sitt fravær var noen nye ideer eller bedre løsninger. Solberg safet. Eller sagt på en annen måte: Noe nytt fra regjeringen må vi vente på. Statsbudsjettet for 2018 legges fram på torsdag, så venter forhandlinger med KrF og Venstre. Trontalen bar preg av få føringer for ukene som kommer. Konflikter blir det mellom partiene, men det er ingen grunn for regjeringen å ta dem før den må.

«Et bærekraftig velferdssamfunn» blir overskriften på Solbergs arbeid kommende år, kunne vi høre. Det gjelder finansene, klimaet, arbeidsplassene. «I Norge har vi små forskjeller. Regjeringen vil arbeide for at det fortsatt skal være slik», leste kongen. Knapt en representant i salen er uenig.

Når regjeringen ikke vil si noe nytt, holdt den seg til vendinger så generelle at vi knapt merket svingen.

Da kongen, hans kone og eneste sønn hadde forlatt bygningen, de formelle bukkene var bukket, og deputasjonen og embetsmannsprosesjonens skritt var gått for dagen, trakk salen ut i Vandrehallen for kanapeer og et glass.

Der ble trontalen av en omtalt som en «lame duck»-tale. Denne regjeringens parlamentariske grunnlag er mer usikkert enn før, og en ny plattform skal spikres før jul. Solberg-regjeringen hørtes i dag ut som den skulle gå av - ikke fortsette. I beste fall bare fortsette som før.

Det er likevel to signaler vi kan ta med oss. For det første holder regjeringen fast på budskapet den har servert oss de siste månedene: Det blir trangere tider framover. Mulighetene for store og dyre reformer, finnes ikke. Det blir mindre penger å bruke. Hvor villig Høyre og Frp er til å holde igjen, får vi se på torsdag. Hvor mye makt KrF og Venstre har til å flytte penger eller bruke mer, vet vi før jul.

For det andre tyder talen at Solberg har bestemt seg for å manøvrere den usikre parlamentariske situasjonen på en varsom måte framover. KrF og Venstre må med, og ingen skal provoseres unødig. Ingen i dag fikk anledning til å hisse seg opp. Blant flere i samarbeidspartiene ble talen møtt med et skuldertrekk.

I dag var det mer grått enn blått fra regjeringen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.