IKKE OSLO, MEN FINNMARKSVIDDA: I Jo Nesbøs nye bok er handling lagt til Finnmark. «Mere blod» er i salg fra i morgen. Foto: Lars Eivind Bones
IKKE OSLO, MEN FINNMARKSVIDDA: I Jo Nesbøs nye bok er handling lagt til Finnmark. «Mere blod» er i salg fra i morgen. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Mer hardkokt røff og machokrim fra Jo Nesbø

- Mindre Martin Scorsese og mer Sergio Leone.

(Dagbladet): I morgen, lørdag 15. august, kommer Jo Nesbøs andre metabok. Den første, «Blod på snø», kom i mars i år.

Ny anmeldelse Allerede nå er bok nummer to i machouniverset klar, «Mere blod», klar for å møte sitt publikum. Denne gangen er hovedpersonen Olav Johansen byttet ut med en Jon Hansen.

- Hvis Harry Hole-bøkene er inspirert av Martin Scorsese, så er Nesøbøs nye univers mer som Sergio Leone-filmene.

Det sier Dagbladets bokanmelder Torbjørn Ekelund, som ga «Blod på snø» glimrende kritikk.

Klokka 15.00 i dag publiserer Dagbladets hans anmeldelse av «Mere blod».

Litt som Morgan Kane - Den nye bokserien er langt mer hardkokt enn slik vi kjemmer Nesbø gjennom Harry Hole-bøkene. Handlingen er lagt til tidlig 70-tall, og sjangeren bærer preg av det. Denne gangen er handlingen lagt til Finnmarksvidda, sier Ekelund.

Han mener også at stilen kan minne om Morgan Kane-bøkene, rent stilistisk.

- Ja dette er typisk mannfolklitteratur. Mer macho og voldsommere med et overtydelig og karikert univers der menn er menn og kvinner er kvinner, sier Ekelund.

- 50-tallets retroflørt I likhet med Torbjørn Ekelund, mener Dagbladet hovedanmelder, Fredrik Wandrup, at Jo Nesbøs nye krimunivers er vellykket og vitner om et riktig litterært vekselbruk.

- Dette er hardkokt, røft og raskt produsert, sier Wandrup og fortsetter:

- Det er en helt klar retroflørt med 50-tallets pulp fiction-sjanger, som blir understreket av utformingen av omslaget. Dette er et veldig morsomt trekk av Nesbø, som vitner om at han er såpass leken og ikke tar seg selv så høytidelig.

- Uten betydning Litteraturprofessor Hans Skei hevder at «Blod på snø» og dette universet er lange enklere og ikke har de samme kvalitetene som de Harry Hole-bøkene.

- «Blod på snø» har et godt driv, men for meg er den helt uten betydning, sier Skei.

- Her er det høk og høk, alle blir lurt av alle. Underholdningen er enkel og god, og jeg skal selvsagt lese «Mere blod», sier litteraturprofessor Skei, tidligere president og nå jurymedlem av Rivertonprisen.

Mer eller mere Hvis Jo Nesbø som skoleelev skrev mere, så ville han sannsynligvis fått en rød strek under ordet av læreren. Det heter mer, på samme måte som skriver flere og ikke fler, jamfør offisiell rettskrivning fra 1938.

Slik svarer Aschehoug forlag når vi spør:

- Korrekt bokmål er «Mer blod», men i det folkelige roper du på «Mere blod», sier kommunikasjonssjef Mona Ek.