Mer høyt og lavt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN SISTE uka har høy- og lavkulturproblematikk nok en gang satt agendaen i debatten: I den nye utgaven av tidsskriftet Agora, som er viet Bob Dylan, skriver Kjartan Fløgstad tankevekkende om forholdet mellom kultur og politikk, elite og «folk».

Han tar utgangspunkt i den interessante skjebnen til poplåten «Four Strong Winds», som ble skrevet av kanadiske Ian Tyson i 1964 og framført av Ian & Sylvia. Blant dem som hørte den, var den unge Neil Young, som siden skulle gjøre sin egen versjon av sangen, i likhet med ikoner som Dylan og Johnny Cash.

I Norge, derimot, ble sangen skjebnesvanger for The Vanguards. I 1966 presset Arne Bendiksen bandet til å spille inn «Mot ukjent sted», som låten ble hetende på norsk. Salget var upåklagelig, men gitarist Terje Rypdal sluttet likevel i bandet i protest mot det som ifølge Fløgstad ble betraktet som et «kommersielt syndefall», og siden er blitt omtalt som «husmorpop»

IKKE BARE peker historien mot den kjisjéaktige forestillingen om en viss type popmusikk som kommersiell, tanketom og kvinnelig og rock som opprørsk, maskulin og «autentisk», og på hvor stødig slik puritanisme har stått i Norge: Forestillingen om å «selge ut» er forbløffende slitesterk også blant vår tids rockere – blant de få som ikke later til å føle at troverdigheten deres trues når inntektene går til himmels, er svarte r’n’b-stjerner. Slik Fløgstad tolker den, peker historien også på en klassemotsetning: Både konservative og radikale smaksdommere har avfeid kulturuttrykk som «folk flest» setter pris på, som uinteressante.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer