Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mer hul enn kul

Ikke på langt nær så kul som forgjengeren «Get Shorty».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les alle filmanmeldelsene

FILM: Kulere enn John Travolta får man dem ikke nå til dags. Å se inn i en pistolmunning med et blått blikk og et skjevt smil, er ganske så selvsikkert - litt i overkant, kanskje?

«Be Cool», basert på Elmore Leonards roman og oppfølgeren til filmen «Get Shorty» fra 1995, vakler litt av overlesset og selvforelsket kulhet.

Barry Sonnenfeldt regisserte den første filmen om den sjarmerende lånehaien Chili Palmer. Den ble en kritikersuksess, ikke minst fordi John Travolta hadde insistert på å beholde mest mulig autentisk dialog fra Elmore Leonards bok. «Be Cool» har ikke - verken som bok eller film - samme snert i replikkene. Den nye regissøren, F. Gary Gray («The Italian Job»), bruker mer tid og krefter på filmreferanser som ofte blir hengende i løse lufta.

Komisk The Rock

Her er lånt mye fra Quentin Tarantinos «Pulp Fiction». Når begge hovedrolleinnehaverne fra den filmen, Travolta og Uma Thurman, gjentar sin berømte dansescene her, føles resirkuleringen litt for miljøvennlig til å være interessant.

Men bevares, det er elementer av uskyldig moro i «Be Cool». Her framstår f.eks. vår tids nye Arnold Schwarzenegger, The Rock, som rosinen i pølsa i en komisk rolle som livvakt og skrullete homse. Han glemmer å være stor og farlig straks han får på seg et par høyrøde cowboystøvler eller får demonstrere sitt skuespillertalent for Chili Palmer. Han deklamerer en «monolog» som er egnet til å gå over i filmhistorien, avdeling stor komikk.

Stjernespekket

Lånehaien Chili slo seg som kjent på filmbransjen i «Get Shorty». Nå er han gått lei av alle oppfølger-filmene (yess!), og vil tilbake i skurkebransjen. Hans venn i plateindustrien (James Wood) blir skutt av den russiske mafiaen, og Chili tar på seg ansvaret for å lansere det nye R&B-talentet Linda Moon (Christina Milian). Enken Edie (Uma Thurman) stiller opp som produsent, i svart T-skjorte med påskriften «Widow». Deres motstandere er musikkindustriens tøffeste, legemliggjort av Harvey Keitel, Vince Vaughn, The Rock, samt et nådeløst lag av overvektige gangstas og russiske mafiosi med parykkene på skeive. På vennesiden stiller vokalisten i Aerosmith, Steven Tyler, i rollen som seg selv. Det er med andre ord et stjernelag F. Gary Gray har fått på lønningslista. Travolta manøvrerer litt for tilbakelent gjennom denne urskogen av typer, episoder og referanser. Når replikkene mangler den virkelige «coole» subtiliteten, og storyen heller ikke har den overraskende vrien som en slik lissom-gangsterfilm krever, blir resultatet bortimot ukult.

UKUL REPRISE: John Travolta og Uma Thurman resirkulerer dansescenen fra «Pulp Fiction» i «Be Cool».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!