SENDES UT: Mubarak Haji Ahmed (23).  Foto: Guro Havro Bjørnstad
SENDES UT: Mubarak Haji Ahmed (23). Foto: Guro Havro BjørnstadVis mer

Mer humanitet nå!

Utøya-overlevende skal straffes for noe foreldrene gjorde.

Meninger

Utøya-overlevende Mubarak Haji Ahmed skal sendes ut fra Norge for noe han ikke har gjort.

Da Mubaraks familie ankom Norge, oppga foreldrene falsk informasjon om hvor de var fra. Mubarak var bare ti år gammel.

Alt er galt i denne saken. Mubarak og hans søstre, som også var mindreårige da de kom til Norge, straffes for sine foreldres gjerninger. Mubaraks tre måneder gamle datter straffes for sine besteforeldres gjerninger. Mubarak holdes ansvarlig for at han ikke anga sine foreldre - for han må jo ha visst at foreldrene løy, mener Utlendingsnemnda, selv om han var et barn.

En Utøya-overlevende som stadig sliter med de psykiske skadene etter den mørke dagen, vises ikke grunnleggende medmenneskelige hensyn fordi diagnosen ikke er alvorlig nok. Det holder nemlig ikke med posttraumatisk stresslidelse etter norgeshistoriens mest brutale terrorangrep, mener Utlendingsnemnda. Uansett kan han sikkert få behandling for Anders Behring Breiviks vold i Djibouti, mener UDI.

En ung og uskyldig familie skal ødelegges. En kone skal nektes et liv med sin ektemann, og deres datter skal nektes en far - uten at noen av dem har gjort noe galt. Det bør kunne rettes opp på sikt, gjennom familiegjenforening, men veien dit kan være lang, og føre gjennom en ukjent periode med atskillelse, frykt og lengsel - kort sagt mer ødeleggelse.

Og alt dette skjer fire år etter at broren Ismail ble drept på Utøya. Og det skjer like etter at Mubaraks far døde etter å ha blitt sendt ut fra Norge nå i sommer, i strid med advarsler fra legene om at utsendelsen kunne koste ham livet.

Og alt dette i én og samme sak. Hvordan skal en ung mann forventes å bære vekten av alt dette? Hvordan kan vi som samfunn tillate oss å lesse all denne galskapen på ryggen til en ung far, en mann som nå skulle ha opplevd en av de beste tidene i sitt liv? Jeg får en følelse av at norske utlendingsmyndigheter ikke tenker på hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen. I stedet har de tatt hele sitt arsenal av kald forvaltningslogikk, og sluppet alt ned over Mubarak Haji Ahmed. Ikke bli overrasket om det knuser ham.

Mubarak sier til Hamar Dagblad: «Ismail og jeg løp hver vår vei. Jeg ble beskutt mange ganger, jeg så mange bli drept, men jeg overlevde.» I stedet for at vi gir Mubarak ro, må han fortsette å løpe.

Norge var ikke trygt for Mubarak 22. juli 2011. Det sørgelige faktum er at det heller ikke er trygt for ham i dag. Deler av denne familiens historie sluttet for alltid den dagen. Hvordan det skal gå med resten av familiens historie - det er opp til oss. Det er mange sorger vi ikke kan døyve. Det er mye urett vi ikke kan gjøre godt igjen. Men dette kan vi faktisk gjøre riktig. Det er til og med veldig lett. Alt vi trenger, er å ikke være ondskapsfulle.

Nå skal han møte regjeringsadvokaten i retten. Heller enn å hjelpe ham, skal norske myndigheter bruke enda mer ressurser på å bekjempe ham. De skal forsøke å seire over ham. Dette kan vi ikke leve med.

Utlendingsmyndighetene snakker i sine vedtak om «allmennpreventive hensyn». Det er et særdeles viktig allmennpreventivt hensyn at vi ikke blir for kalde, for rå, for ubarmhjertige i dette landet. Det er også et viktig allmennpreventivt hensyn at vi skal slippe å leve med hodene bøyd i skam.

Hva som skjer i denne saken, vil være en del av historien om hvordan vi behandlet Utøya-ofrene, og hvordan vi ærer de dødes minne. La oss ære Ismail Haji Ahmed nå. Ismail ble bare 19 år, men hans familie fortjener en god framtid. La oss slutte å ødelegge familien hans.