- Mer innvandring, takk!

Ja til en mye mer liberal innvandringspolitikk enn det vi har i dag. I stedet for et maksimumsmål for innvandring vil vi ha et minimumsmål, mener Unge Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har vi vært vitne til en innvandringsdebatt regissert av FrP, hvor hovedbudskapet har vært hvor ille det er med innvandring til Norge. De fleste partiene har delvis akseptert denne påstanden og argumentert for en streng, men rettferdig innvandringspolitikk. Det er på tide at noen skriker ut om at innvandring er bra for Norge. Mer innvandring er en styrke, ikke en byrde, for det norske samfunn.

Utfordringen i fremtiden vil ikke være å begrense innvandringen, men tvert i mot å sørge for at vi får nok innvandring. Allerede i dag er det en kjensgjerning at Norge stopper opp uten innvandring. Overalt i vårt samfunn er det innvandrere som gjør en uvurderlig innsats for å skape mer verdier til fellesskapet og som samtidig er med på å gjøre norsk kultur mer mangfoldig. Det er disse menneskene som danner kjernen av innvandring til Norge og det er disse menneskene vi må ønske hjertelig velkommen.

Nordmenn kan i dag bevege seg uten hindringer til alle land i hele verden, vi kan studere i Asia, feriere i Afrika, jobbe noen år i England og tilbringe pensjonisttilværelsen på Spanias solkyst. Nordmenn som nyter denne friheten, er samtidig med på å stenge de fattigste menneskene i verden inne i sine hjemland.

Den strenge innvandringspolitikken i Norge og Europa sørger for at over en million mennesker hvert eneste år illegalt forsøker å ta seg inn i Europa, et tragisk antall overlever ikke forsøket å skape en bedre fremtid for seg og sin familie. De som kommer frem, møter et arbeidsmarked som utnytter dem på det groveste, de har ikke tilgang til helsetjenester og barna får ikke skolegang. For Unge Venstre er dette en uakseptabel politikk og på helgens Venstre-landsmøte vil vi kreve en ny liberal innvandringspolitikk med et langsiktig mål om fri innvandring.

Å holde Norges grenser hermetisk lukket krever ikke bare stadig større økonomiske og menneskelige ressurser, det vil også kreve et enda mer brutalt menneskesyn, hvor stedet du er født, avgjør verdien vi i Norge setter på livet ditt.

I en tid hvor verden blir stadig mindre, befolkningsveksten i utviklingsland øker dramatisk og kostnadene ved å forflytte seg blir lavere, er det naivt å tro at menneskers ønske og behov for å forflytte seg blir mindre. Skal vi møte utfordringene i fremtiden kan ikke lengre innvandring sees på som et problem, men som en betydelig berikelse og ressurs til vårt samfunn.

Til en fremtidsrettet og bærekraftig velferdsstat vil ikke utfordringen være å begrense innvandringen, men heller sikre at vi får nok innvandring. Unge Venstre vil snu FrPs fremgangsmåte på hodet. I stedet for å legge opp til et maksimumsmål for innvandring, vil vi ha et minimumsmål. Vi må se på behovet folk har for å komme til Norge og legge til rette for at flere kan ta del i en videre vekst her.

FrP bommer totalt når de vil møte innvandrere med selektive tiltak og undertrykking av menneskers grunnleggende behov. Man må ta et oppgjør med en feilslått tankegang, som kun går i retning av å begrense og legge hindringer i veien for de som ønsker å komme seg bort fra krig og forfølgelse. Det er usmakelig å fremme en politikk som vil nekte de svakeste av de svake å få den hjelpen de har krav på. Mennesker som har rett på hjelp skal aldri føle seg som en byrde når de spør etter den.

LIBERALISERING:  Det er ikke realistisk med fri innvandring i morgen, men vi kan begynne med å føre en mye mer liberal innvandringspolitikk enn vi gjør i dag, mener Unge Venstre. Nina Hansen/ Dagbladet
LIBERALISERING: Det er ikke realistisk med fri innvandring i morgen, men vi kan begynne med å føre en mye mer liberal innvandringspolitikk enn vi gjør i dag, mener Unge Venstre. Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer

Innvandring er også en viktig del av den globale fattigdomsbekjempelsen. Verdensbanken rapporter i 2005 at overføringer fra immigranter i Norge og resten av den vestlige verden, til familiemedlemmer som bor i hjemlandet, står for en tredjedel av den eksterne bistanden til utviklingsland. Overføringene hjelper slekt og familie til å ta utdannelse, investere i husbygging og overleve fra dag til dag.

Selv med kunnskapen om alle de positive sidene ved innvandring, har ingen tidligere eller nåværende regjering åpnet opp for en human og åpen asyl- og innvandringspolitikk. Skrekkeksemplene på en hodeløs innvandringspolitikk er mange. Bare de siste månedene har Bjarne Håkon Hansen kastet ut velintegrerte innvandrere som 14 år gamle Ashok Jegatiswaran fra Lørenskog og NTNU-forsker Nadejda Sokolova til venners, kollegers, sambygdingers og lokalpolitikeres store fortvilelse. Vi kan ikke si oss fornøyd med konsekvensene av dagens strenge innvandringspolitikk, og er nødt til å legge til rette for ny og fremtidsrettet politikk.

Vi har tre valg. Det første er å bare lukke øynene for hva som skjer i dag. Det er ingen åpen og ærlig dør til Norge, og vi har flere tusen papirløse innvandrer i Norge uten grunnleggende rettigheter. Denne linja blir ført av Hanssen og hans kolleger som er fornøyd med status quo.

Det andre valget er FrP-linja. Den handler om å stenge grensene og sette politiet etter alle mennesker som man mistenker har kommet seg hit til landet på ulovlig vis.

Den tredje linja er den humane linja. Dette er linja som synes det er flott at mennesker beveger på seg. Dette er linja som hyller innvandring og mangfold som en styrke og et fortrinn for et godt samfunn. Dette er linja som mener bevegelsesfrihet er en grunnleggende frihet for alle mennesker, ikke bare for nordmenn. Dette er den liberale linja som Venstre i dag er det eneste partiet som kjemper for.

Det er ikke realistisk med fri innvandring i morgen, men vi kan begynne med å føre en mye mer liberal innvandringspolitikk enn vi gjør i dag. Det viktigste er likevel at vi begynner å se på innvandring som noe positivt og som en berikelse av vårt samfunn.

Nina Hansen/ Dagbladet
Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer