- Mer inspirert av Ibsen enn av Wagner

Adolf Hitler stjal rått.

(Dagbladet.no): Adolf Hitler var mer inspirert av Henrik Ibsen enn av Wagner, hevder den amerikanske forfatteren Steven F. Sage.

I boka «Ibsen And Hitler: The Playwright, the Plagiarist, and the Plot for the Third Reich» - som er i salg i USA - hevder han at Hitler stjal rått fra Ibsen, melder NRK.

Sage, som tidligere har jobbet som forsker på det amerikanske Holocaust Memorial Museum, mener han har funnet beviser på dette gjennom analyser av Ibsen-verkene «Kejser og Galilæer» (1873), «En Folkefiende» (1882) og «Bygmester Solness» (1892).

Blant annet viser han til at uttrykket «det tredje riket» er å finne i førstnevnte skuespill.


Publisher\'s Weekly
gir boka brukbar kritikk:

- Det er imidlertid øyeblikk når hans eksempler på Hitlers avhengighet av et manus virker noe søkt, mens boka ignorer i hvor stor grad diktatoren handlet opportunistisk eller på instinkt. Likevel kommer den beleilig nok mens man markerer 100-årsdagen for hans død, med all den ekstra oppmerksomhet det medfører, skriver anmelderen.

Vigdis Ystad - Ibsenforsker ved Universitetet i Oslo - utelukker at man kan utlese noen fascistisk ideologi i Ibsens forfatterskap.

- Ibsen var opptatt av nedbryting av normer og samfunnsomveltninger, og konsekvensene av dette for det enkelte menneske, sier hun til NRK.

OPPTATT AV KUNST: Det er en kjent sak at Adolf Hitler var opptatt av kunst. Spørsmålet er hvor godt han kunne sin Ibsen. FOTO: SCANPIX/AP
OPPTATT AV KUNST: Det er en kjent sak at Adolf Hitler var opptatt av kunst. Spørsmålet er hvor godt han kunne sin Ibsen. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer
BRUKBAR KRITIKK: «Ibsen And Hitler: The Playwright, the Plagiarist, and the Plot for the Third Reich».