BISTAND: Vi har videreført satsinger, tatt nye viktige initiativer og styrket forvaltningen, skriver Marit Berger Røsland. Foto: REUTERS/Ari Jalal/NTB Scanpix
BISTAND: Vi har videreført satsinger, tatt nye viktige initiativer og styrket forvaltningen, skriver Marit Berger Røsland. Foto: REUTERS/Ari Jalal/NTB ScanpixVis mer

Utviklingspolitikk:

Mer konsentrert bistand med denne regjeringen

Norges lederrolle i utviklingspolitikken har på ingen må blitt svekket i denne regjeringsperioden.

Meninger

I et intervju i Dagbladet 17. juli uttaler Støre at Norges lederposisjon i utviklingspolitikken har blitt svekket de siste fire årene. Analysen bygger på at regjeringen har valgt å samle ansvaret for utenrikspolitikk og utviklingspolitikk hos en minister.

Dette er en påstand som ikke stemmer med de resultater som er oppnådd. Regjeringen har tatt internasjonalt lederskap i mange sentrale utviklingsspørsmål i løpet av regjeringsperioden.

Mens den rødgrønne regjeringen kraftig reduserte andelen av bistand som gikk til utdanning, har vi doblet bistanden til utdanning i vår regjeringsperiode.

I 2017 går 3,4 milliarder kroner til utdanning. Eller for å gjøre det mer konkret; norsk bistand har sørget for skolegang for 8,2 millioner afghanske jenter og gutter, og gjennom norsk støtte til UNICEF har millioner av flyktningbarn fått skolegang og fremtidsmuligheter. Norge har også vært en pådriver for Safe Schools initiativet.

Med et rekordstort antall mennesker på flukt som følge av krig og konflikt har vi økt det humanitære budsjettet med 50 % siden 2013. Og vi har tatt en rekke konkrete initiativer.

I mai 2014 var Norge vertsland for en giverkonferanse for Sør-Sudan i samarbeid med OCHA. Sammen med Egypt arrangerte vi en giverkonferanse i Kairo for gjenoppbygging av Gaza.

Vi var medarrangør for giverkonferansen for Syria og nabolandene i London i februar 2016. Og nylig arrangerte vi en giverlandskonferanse i Oslo for Nigeria og området rundt Tsjadsjøen.

Bistanden har blitt konsentrert geografisk og tematisk. Vi har kuttet i antall avtaler for å få bedre og mer effektiv bistand. Norsk bistand har tidligere vært spredt for tynt og på for mange formål.

Dette tok regjeringen tak ifra dag en, og vi har gode resultater å vise til. Vi konsentrerer nå bistanden om fem hovedprioriteringer:

utdanning

helse

jobbskapning og næringsutvikling

klima, miljø og ren energi

humanitær bistand.

I 2016 ga OECD norsk bistand gjennomgående god omtale. At Norges lederrolle i utviklingspolitikken skal ha blitt svekket i denne regjeringsperioden er det ingen holdepunkter for.

Vi har videreført satsinger, tatt nye viktige initiativer og styrket forvaltningen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.