Mer kunnskap om biteulykker

Myndighetene fører ingen statistikk overhodet, og vet heller ikke om de innførte bestemmelser har hatt noen ønsket effekt.

FEILSLÅTT FORBUD: «Alle hunder har 42 tenner og kan bite, og da hjelper det lite å fokusere på noen enkelte hunderaser,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FEILSLÅTT FORBUD: «Alle hunder har 42 tenner og kan bite, og da hjelper det lite å fokusere på noen enkelte hunderaser,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Vi har dessverre igjen opplevd alvorlige og triste hendelser med hunder her i landet. I Mandal rømte tre hunder fra en hage, og minst en av disse angrep en to år gammel gutt og to voksne. Få dager seinere ble en hundeeier alvorlig skadet av sin egen hund i Vestfold. Involvert i disse hendelsene var ulike raser og blandingshunder, noe som tydelig viser hvor feilslått norsk hundelovgivning er når det gjelder farlige hunder.

Faktum er at alle hunder har 42 tenner og kan bite, og da hjelper det lite å fokusere på noen enkelte hunderaser. Spesielt er det skremmende at politiet forteller at eksteriør vektlegges framfor atferd i håndhevelse av bestemmelsene rundt farlige hunder.

Her feiler dessverre norsk hundelovgivning totalt. Myndighetene fører ingen statistikk overhodet, og vet heller ikke om de innførte bestemmelser har hatt noen ønsket effekt. Raseforbud-Gruppen mener at alle alvorlige hendelser med hunder må utredes grundig, på samme måte som andre alvorlige hendelser, f.eks. trafikkulykker, overfall eller andre lovbrudd. Skal vi hindre virkelig farlig hundehold, kan vi ikke ha en lovgivning der politiet bruker dyrebare ressurser på å forfølge normalt fungerende familiehunder som ikke har gjort ei flue fortred, bare fordi noen synes de ser skumle ut. Foruten å kartlegge alt rundt det konkrete hendelsesforløpet, bør også hundeholdet og den fysiske og psykiske helsen til hundene vurderes.

Et hundebitt er alltid ett for mye. Vi trenger kunnskap rundt alle alvorlige hendelser, for å kunne forebygge så godt som overhodet mulig.

Vi vet at majoriteten av alvorlige angrep fra hunder involverer barn. Våre barns sikkerhet må være den første prioritet i samfunnet, og dermed bør det være interessant å se til andre land som har stor suksess i sin lovgivning. Det mest tydelige eksempelet finnes nok i Canada, der Ontario valgte rasespesifikk lovgivning, mens Calgary valgte å fokusere på forebygging og hundeeier, dernest hundeindivid. I Ontario er mye offentlige ressurser brukt på å forfølge og drepe tusenvis av normalt fungerende hunder bare på grunn av deres rase, likevel har ikke antallet alvorlige biteulykker sunket.

«The Calgary model» studeres nå nøye av mange land, blant annet Storbritannia, og ikke uten grunn. Kun fire år etter Calgarys innføring viste de til det laveste antallet biteulykker på 29 år. De hevder også at én times læring om hund i klassetrinn 2 og 3 kan senke biteulykkene med så mye som 80 prosent. Slike høye tall bør absolutt våre myndigheter studere nøye hvis de virkelig ønsker å redusere biteulykkene også her i landet.

Følg oss på Twitter