Debatt: Israel og Syria

Mer Lebensraum for antisemitter?

En israelsk tilbaketrekning fra Golanhøydene ville belønnet Syria for sin tidligere aggresjon fra området, utvidet området for den syriske borgerkrigen og gitt større lebensraum for antisemitter.

GOLAN: Et skilt skrevet på hebreisk, arabisk og engelsk på den israelsk/syriske grensa på Golanhøydene. Foto: AFP/ NTB Scanpix
GOLAN: Et skilt skrevet på hebreisk, arabisk og engelsk på den israelsk/syriske grensa på Golanhøydene. Foto: AFP/ NTB ScanpixVis mer
Meninger

I et innlegg tirsdag 12. mars foreslår Gunnar Løkkebø å ta statsborgerskapet fra nordmenn som bor på Golanhøydene. Han sammenlikner to muslimske, somaliske jenter fra Bærum som dro til «kalifatet» til IS og den norske forfatteren Geir Olav Jørgensen som ei tid bodde på den israelske delen av Golanhøydene. Løkkebø vil ta amerikanske og europeiske statsborgerskap fra dem som bor i israelskokkuperte områder.

Conrad Myrland.
Conrad Myrland. Vis mer

Løkkebø skriver: «Etter det jeg har lest, så har flertallet av israelske borgere med jødisk bakgrunn, mer enn ett statsborgerskap. Dermed har de stemmerett og påvirkning i flere land, og kan fritt veksla mellom det å bo i for eksempel USA eller Europa og det å være okkupanter på Vestbredden eller Golan.»

Det er feil. Ifølge en meningsmåling fra Shiluv/Ipanel i 2016 hadde bare 17 prosent av israelere et utenlandsk pass. Et flertall av jødene i Israel har bakgrunn fra arabiske land og muslimskdominerte områder, bare et lite mindretall har bakgrunn i vestlige land. I alle arabiske land utenom Libanon og Tunisia ble jødene, som et ledd i økt forfølgelse og diskriminering etter 1948, fratatt sine statsborgerskap.

De siste åra har terrororganisasjonen IS deltatt i en krig som har krevd livet til over en halv million mennesker. I samme periode har den israelske delen av Golanhøydene vært den mest fredelige delen av Midtøsten.

Ser man på Facebook-veggen til Løkkebø, burde det neppe komme som noen overraskelse at han ikke klarer å se forskjell på en norsk skjønnlitterær forfatter som bor med familien sin på Golan og norske jenter som verver seg til tjeneste for en islamistisk terrororganisasjon.

16. mai 2018 publiserte Løkkebø et bilde som kobler Israels statsminister Benjamin Netanyahu med Nazi-Tysklands diktator Adolf Hitler. Over bildene er teksten «Lebensraum». Løkkebø la til som egen kommentar: «Nokon meinar at å drepa er ei løysing, men på kva?»

The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) har vedtatt en arbeidsdefinisjon på antisemittisme. Der heter det blant annet: «Aktuelle eksempler på antisemittisme i det offentlige liv, i mediene, skolen, på arbeidsplassen og i den religiøse sfære kan være (…) sammenlikning av aktuell israelsk politikk med nazistenes politikk.»

En israelsk tilbaketrekning fra Golanhøydene ville belønnet Syria for sin tidligere aggresjon fra området, utvidet området for den syriske borgerkrigen og gitt større lebensraum for antisemitter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.