Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mer makt et annet sted

Ketil Solvik-Olsen og Ola Borten Moe mener de har bedre ting å ta seg til enn å sitte på Stortinget.

HJEM TIL GÅRDEN: Kanskje til oljebransjen. Ola Borten Moe gir seg i politikken. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HJEM TIL GÅRDEN: Kanskje til oljebransjen. Ola Borten Moe gir seg i politikken. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) overrasket alle da han meldte at han ikke stiller til gjenvalg til Stortinget. Det samme gjorde Frp-kronprins Ketil Solvik-Olsen da han sa fra seg plassen sin i mai. Men det er ikke umulig å forstå dem. Ola Borten Moe og Ketil Solvik-Olsen vet hva de er verdt. De gidder ikke å være på taperlaget.

De går ikke fordi de blir tvunget til det. Vel er Solvik-Olsen en annerledes Frp-politiker. Han er mindre populistisk og mer akademisk enn den jevne Frp-er. Selv om mange internt er uenige med ham i klimapolitikken, har han ei høy stjerne. Han har skaffet partiet troverdighet på områder der de ikke har hatt det før. Det er ikke kjent at det ligger noen konflikt med Siv Jensen bak, selv om Ketil Solvik-Olsen har en ikke-helt-hemmelig drøm om å bli partileder.

Ola Borten Moe har derimot vært en urokråke. Han og Liv Signe Navarsete har nokså ulike visjoner for hva Senterpartiet skal være. Men det er god takhøyde i partiet. Ola Borten Moe blir ikke sparket ut. Han trekker seg av eget ønske, vel vitende om at han ikke har noen odel på Sp-tronen når Navarsete en gang takker for seg. Både Marit Arnstad og Trygve Slagsvold Vedum er gode kandidater.

Ketil Solvik-Olsen og Ola Borten Moe bruker koner og barn på en annen kant av landet som argument. Klart de ønsker å se familiene sine. Men dersom man mener at man har den viktigste jobben man kan ha, greier man å løse slike utfordringer. Stortinget føles nok bare ikke så viktig lenger. De har vært der, gjort det. Ingen av dem blir partiledere, i hvert fall ikke med det første.

Om de kommer tilbake? Veien tilbake er trolig kortest for Ketil Solvik-Olsen. Han trenger et sete i en regjering for å lokkes tilbake, og er selvskreven statsråd om de blå vinner valget. Ola Borten Moe har hatt statsrådsstolen. Han stiller seg til disposisjon som både nestleder i partiet og statsråd i en ny regjering, men sier rett ut at han ønsker seg noe annet. Erfaring utenfor Stortinget. Han skal drive gården, der han har gjort store investeringer i det siste. Ola Borten Moe kommer neppe til å nøye seg med det. Han kan forventes å dukke opp i diverse toppstillinger og styreverv innen olje og energi i åra framover. Han snakker om et comeback, men comeback betinger en pause. Han ser altså ikke ut til å ha noen tro på fire nye rødgrønne år. Sannsynligvis er han kommet så langt som han kan komme som Sp-politiker. Broileren vil ut av buret og spankulere fritt, og det kan være sunt.

Kanskje handler det, som enkelte påstår, om at Stortinget ikke er så viktig lenger. Eller kanskje er det bare det at andre arenaer er like interessante. Det er rikelig av andre karrieremuligheter i næringslivet, hos lobbyhus og i tenketanker. Det er en tendens i samfunnet til at færre går for 25 år og gullklokka. Stortingspolitikere er som folk flest. Politikken kan ikke inneholde et krav om livslang tjeneste. Men selvsagt er det et tap dersom de beste blant dem ikke nøyer seg med en tur i luftegården, men rømmer politikken for godt.

STIKKER: Ketil Solvik-Olsen. Men det er god sjans for at han kommer tilbake snart. Foto: Agnete Brun / Dagbladet.
STIKKER: Ketil Solvik-Olsen. Men det er god sjans for at han kommer tilbake snart. Foto: Agnete Brun / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media