- Mer moro i Grimstad enn i Cannes og Haugesund

GRIMSTAD (Dagbladet): Grimstad er stedet der morgendagens filmtalenter oppdages. De fleste norske regissørkarrierer starter på kortfilmfestivalen.

Folk som Pål Sletaune, Marius Holst, Bent Hamer, Erik Skjoldbjærg og Harald Zwart har alle sammen vært unge, talentfulle og nervøse deltakere på kortfilmfestivalen i Grimstad.

- Å få en film med i Grimstad, var den store drømmen. Da var du innafor. Kortfilmfestivalen er det viktigste møtestedet for filmfolk, mye viktigere enn kantina hos Norsk Film på Jar, sier Pål Sletaune.

Karrierehjelp

Sletaune debuterte på kortfilmfestivalen i 1991 med «Merz - en film om Kurt Schwitters». Seinere har han deltatt med «Bingoplassen» og «Eating Out» og ellers vært til stede som tilskuer.

Det er han i år også, sammen med kollega Marius Holst - som han traff for første gang i Grimstad.

- Grimstad har en ordentlig filmfestival, morsommere enn både Cannes og Haugesund, sier Holst - som også hadde sin første skikkelige filmvisning i Grimstad i 1991. Novellefilmen «Besøkstid» fikk hederlig omtale av juryen, noe som var god karrierehjelp for regissøren:

- Det lå et brev i postkassa fra Norsk Film den dagen jeg kom hjem.

Talentfabrikk

Og det er kanskje som utklekkingssted for filmtalenter at den årvisse kortfilmfestivalen har størst betydning.

- Grimstad er absolutt et sted hvor bransjefolk bør innfinne seg for å lete etter talenter, sier regissør Bent Hamer.

I likhet med Sletaune og Holst fikk han vist seg fram for et stort publikum for første gang i Grimstad. Hamer startet med kortfilmen «Makrellen er kommet» i 1989 og har siden deltatt med fire andre filmer.

Årets festival åpnet i går med Evald Otterstads dokumentarfilm «Fotografene». Otterstad er en annen Grimstad-gjenganger som i 1997 laget spillefilmen «Onkel Oskar».

PÅL SLETAUNE: Startet i Grimstad med film om Kurt Schwitters i 1991.