Mer naturlig nakenhet demper kroppsfokuset

Jeg har vært naturist i mange år og betraktet det som en privatsak. Men det er blitt stadige klarere for meg at kropp også er politikk.

NATURLIG NAKENHET: «Om man velger å bade naken kan ikke reguleres av et partiprogram. Men det kan ha betydning om man som politisk parti uttrykker en holdning om å fremme naturlig nakenhet framfor å legge opp til mer tabuisering av kroppen», skriver kronikkforfatteren. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB Scanpix
NATURLIG NAKENHET: «Om man velger å bade naken kan ikke reguleres av et partiprogram. Men det kan ha betydning om man som politisk parti uttrykker en holdning om å fremme naturlig nakenhet framfor å legge opp til mer tabuisering av kroppen», skriver kronikkforfatteren. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norsk ungdom ser mer porno enn noen gang. Samtidig er de så sjenerte at de ikke tør å dusje nakne etter gymmen på skolen. 70 prosent av alle ungdomsskoler i Norge melder at elever dusjer i boxershorts, ifølge NRK Puls. Det gjelder ikke bare ungdom. Badeland over hele landet har sett seg nødt til å sette i gang kampanjen Dusj-alltid-naken. Forlagsredaktør Wencke Bjørnebekk skriver i en kronikk i Aftenposten i januar i år: Unge jenter vet alt om analsex, men har aldri sett klassevenninnene nakne.

Vi har fått en debatt som var helt utenkelig for få år siden: Er det brudd på menneskerettighetene at skoleelever ikke får dusje alene? Vi som er vant med å kle av oss i garderoben og uten sjenanse gå i fellesdusjen, begynner å lure på om vi blir sett på som ekshibisjonister?

Er dette et hygieneproblem som bare handler om mer klor i bassengene og ombygging av fellesdusjer? Dessverre ikke. Det handler om dårlig selvfølelse som gjør at mange faktisk blir psykisk syke.

Kors på halsen - Røde Kors hjelpetilbud for barn og unge - rapporterer om en økning i henvendelser fra ungdom som har problematiske forhold til egen kropp. Bruken av dopingmidler og veksthormoner øker, ikke for å yte mer i idrett, men for å oppnå idealkroppen, som ikke bare skal være slank, men også muskuløs. En britisk studie viser at nesten en tredjedel av unge kvinner ville ha byttet bort ett leveår mot å få en perfekt kropp. Forskerne diskuterer sammenhengen mellom dårlig forhold til egen kropp og avhengighetsproblematikk som rus eller spiseforstyrrelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer