Mer norsk enn noensinne

RADIO: P4 spilte nesten 40 prosent norsk musikk i fjor. Aldri har radiokanalen spilt så mye norsk musikk. Det er rungende galt som Andreas Wiese skriver i Dagbladet lørdag - at vi bare spiller norsk på natten! P4 spiller norsk musikk gjennom hele døgnet, over 20 prosent av musikken i beste sendetid er norsk. Enkelte plateselskaper påstår at P4 ikke følger sine konsesjonskrav når det gjelder musikk, og Dagbladet tar dette for god fisk. Men dette er feil, dikt og forbannet løgn!

P4 oppfyller etter beste evne alle musikkrav i konsesjonen. Vi dokumenterer dette hvert år i Allmennkringkastingsrapporten. Vi har ikke mottatt én alvorlig klage fra Medietilsynet på musikken så lenge kanalen har eksistert. Vi både anmelder, spiller og lar også lytterne våre teste ny norsk musikk. Men vi vil aldri gi etter for plateselskapenes forsøk på å styre spillelistene. P4 er til for lytterne.

Her er nøkkeltall fra fjoråret – som i disse dager vil bli overlevert Medietilsynet.

95 600 låter ble spilt i 2008.

39,1 prosent var med norske artister (forpliktelse: 35 %)

I timer spilte vi 2185 timer

norsk musikk (forpliktelse: 1600 timer)

Vi spilte i 2008 mer

norsk-språklig musikk enn på

flere år, 774 timer, som er

mer enn både i 2006 og 2007.

14,4 prosent av musikken er norsk-språklig

Norskspråklig musikk varierer fra år til år, mye fordi det blir stor forskjell om Espen Lind og Marit Larsen har årets hiter enn om Postgirobygget eller Karpe Diem er de mest populære. De første synger på engelsk, de to siste på norsk. Dette kan utgjøre en merkbar forskjell på ett år sammenlignet med et annet.

P4 spiller den mest populære musikken for lytterne våre, vi spør lytterne hele tiden - og vi spiller faktisk mer norsk musikk enn målgruppen sier de ønsker. Og vi spiller norsk musikk hele døgnet, om morgenen, på formiddagen, ettermiddagen, kvelden osv.

Vi har ingen satsing på norsk musikk om natta, slik Dagbladet hevder 13. februar. Det er bare tøv og noe vi aldri har hevdet. Det er skuffende at en erfaren kommentator i Dagbladet fremsetter feilaktige påstander og har et så lite kritisk forhold til sine kilder – plateselskapene. Har det aldri slått ham at plateselskapene har sin egen agenda?

P4 spiller ikke for lite norsk musikk ut fra konsesjonsforpliktelsen. Vi spiller faktisk mer enn før – og hele døgnet. Vi kunne neppe vente ros, men kritikken fra artister og plateselskaper er mildest talt feilplassert.