SOLID!:  Gitaristen Bjørn Vidar Solli (th) har ledet sitt Solid! siden 2002, de siste åra med Håkon Mjåset Johansen (tv) og Daniel Formo som medspillere. FOTO: PARALLELL REC.
SOLID!: Gitaristen Bjørn Vidar Solli (th) har ledet sitt Solid! siden 2002, de siste åra med Håkon Mjåset Johansen (tv) og Daniel Formo som medspillere. FOTO: PARALLELL REC.Vis mer

Mer norsk fra New York

Jazzgitaristene Bjørn Vidar Solli og Jostein Gulbrandsen med nye album.

ALBUM: Bjørn Vidar Solli (32) og Jostein Gulbrandsen, to norske gitarister med New York-tilknytning, er ute med hvert sitt nye album i disse dager.

På «Visitor» er Sollis norske trio Solid! forsterket med den kanadiske, New York-baserte tenoristen Seamus Blake, mens Gulbrandsen stiller med New York-besetning på sin «Release of tension».

SOLID! & SEAMUS BLAKE: Tett trio med god gjest.
SOLID! & SEAMUS BLAKE: Tett trio med god gjest. Vis mer

«VISITOR» er Solid!s fjerde album, og om det forrige, 2008s «Happy Accidents», var vellykket, er ikke det nye dårligere.

De melodibaserte komposisjonene, brorparten signert Solli, ivaretas av en godt samspilt trio som opererer dels med et forrykende, groovy driv, dels i tilbakelent, åndende ro.

Håvard Fossum/Børge-Are Halvorsen Quartet

«Examination of What»

5 1 6
Plateselskap:

Losen rec./Musikklosen

Se alle anmeldelser

Til tross for at den gjestende saksofonisten Blake (41) tar mye plass i lydbildet, er bidraget hans godt avstemt helheten og av høy klasse. Blake vant The Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition i 2002, har siden spilt med en lang rekke kjente musikere og utgitt flere album som leder, og selv om tenortonen hans er ikke den største, er den velformet og kontrollert.

Solisten Blake er også utmerket. Han er like sikker, logisk og velformulert som Solli og Formo er når de to trer inn i solistrollen, på et album som for alle sine solokvaliteter likevel først og fremst er det som kalles «en lagseier» på idrettsk.

JOSTEIN GULBRANDSEN TRIO: Friskt fra New York City.
JOSTEIN GULBRANDSEN TRIO: Friskt fra New York City. Vis mer

JOSTEIN GULBRANDSEN (35) fra Namsos har bodd i New York i mer enn 10 år og har etablert seg på Det store jazzeplets klubbscene som leder og «sideman».

I 2007 kom debutplata «Twelve», nå er «Release of tension» her med ni av gitaristens egne låter i triotapning ved ham selv, den amerikanske bassisten Ike Sturm og den israelske, New York-bosatte trommeslageren Ronen Itzik.

Håvard Fossum/Børge-Are Halvorsen Quartet

«Examination of What»

5 1 6
Plateselskap:

Losen rec./Musikklosen

Se alle anmeldelser

Gulbrandsen virker like hjemme på elektrisk som akustiske gitarer (stål- og nylonstrengers) og leder trioen med et djervt og pågående spill som kan minne om en ung John Scofield/John Abercrombie i klassisk jazzmodus.

Sturm/Itzik, mer eller mindre ukjente for et norsk publikum, viser seg også som svært kompetente instrumentalister, og i et repertoar som inviterer til både råkjør og rolige svev, gir trioen nok et prov på at amerikansk jazz er mer enn de etablerte navnene som fortsatt har mulighet til å operere mye utenlands.

HÅVARD FOSSUM/BØRGE-ARE HALVORSEN QUARTET: Saksofonparty med humør og tæl.
HÅVARD FOSSUM/BØRGE-ARE HALVORSEN QUARTET: Saksofonparty med humør og tæl. Vis mer

Til tider låter trioen strålende, men alle sine kvaliteter til tross mangler nok foreløpig triouttrykket den originaliteten som får arrangører og publikum til å krysse av i «må ha»-kolonnen.

Forhåpentligvis kan Gulbrandsen holde trioen gående slik at han får gjort noe med akkurat det, for potensialet virker å være formidabelt.

Håvard Fossum/Børge-Are Halvorsen Quartet

«Examination of What»

5 1 6
Plateselskap:

Losen rec./Musikklosen

Se alle anmeldelser

SAKSOFONISTENE Håvard Fossum (40) og Børge-Are Halvorsen (33) møttes i et storband ledet av Gerald Wilson i Oslo i 2002, oppdaget at de delte mange musikalske preferanser og bestemte seg for å fortsette samarbeidet i en pianoløs kvartett, med den harmoniske friheten det innebærer.

I 2005 og 2008 spilte de inn åtte originalkomposisjoner sammen med bassist Jens Fossum (Håvards bror) og trommeslager Håkon Mjåset Johansen, og i høst var det omsider klart for utgivelse av «Examination of What», kvartettens første album.

Det er to forskningsglade og ekspressive saksofonister som her setter hverandre stevne, drevet fram av to like kraftstruttende medspillere, og hele albumet kan oppleves som en feiring av skalaens, harmonienes og rytmikkens ubegrensede muligheter for — nettopp: eksaminering.

Det meste foregår på tenor — i både battle- og samspillfasong, men alt og sopran er også med på fargeleggingen av dette spenstige og helhjertede kvartettsamarbeidet.