DEBATT

Debatt: Osloskolen

Mer og bedre læring med rødgrønt Oslo

Skolen er på vei inn i en ny tid der elevenes kompetanse skal bygges for å møte framtidas samfunns- og arbeidslivsbehov. Dette er tydelig både i det nye læreplanverket som utarbeides og i det rødgrønne byrådets plattform i Oslo. Høyre, derimot, ønsker seg tilbake til gammeldags teststyring av skolen.

PRAKTISK OG VARIERT: Økt bruk av praktiske arbeidsformer i alle fag er sentralt for å øke læringen til alle elever, også de teoristerke. Det gir et stort potensial for mer læring, økt skolemotivasjon og bedre skoleresultater.

Jeg tror Høyre er ganske alene om å mene noe annet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock
PRAKTISK OG VARIERT: Økt bruk av praktiske arbeidsformer i alle fag er sentralt for å øke læringen til alle elever, også de teoristerke. Det gir et stort potensial for mer læring, økt skolemotivasjon og bedre skoleresultater. Jeg tror Høyre er ganske alene om å mene noe annet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg i Dagbladet 30. oktober forsøker Mathilde Tybring-Gjedde å harselere over Oslobyrådets politiske plattform. Det tar jeg med knusende ro og merker meg at hun og Høyre er i utakt med både elevenes og lærernes organisasjoner.

I kjent stil argumenterer Tybring-Gjedde med at kunnskap i skolen starter og slutter med grunnleggende lese-, skrive- og regneferdigheter, og bare de delene av disse ferdighetene som kan måles i nasjonale prøver.

Grunnleggende ferdigheter er nettopp det – grunnleggende. I det ligger at de er viktige, derfor er byrådsplattformen også klokkeklar på at disse ferdighetene skal sikres tidlig i skoleløpet for alle elever. Til det trengs lærere og ressurser. Derfor har byrådet i siste periode ansatt 200 ekstra lærere, økt skolebudsjettene med over 400 mill. og sikret lærernormen som en minstestandard på alle skoler.

Høyre kuttet derimot skolebudsjettene tilsvarende 500 lærerstillinger bare de siste fem åra de hadde makt. Det bekymrer, for barn lærer mer av en lærer enn av en test.

Men at noen ferdigheter er grunnleggende betyr også at dette bare er en start. Derfor er den nye plattformen til det rødgrønne byrådet ambisiøs og viser hvordan elevene skal komme videre fra det grunnleggende nivået.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer