Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mer olje er ikke svaret

Utbygging i Lofoten er ikke svaret på de dårlige tidene i norsk økonomi.

20160107: Olje- og energiminister, Tord Lien, deltok på NHOs årlige konferanse i Oslo Spektrum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20160107: Olje- og energiminister, Tord Lien, deltok på NHOs årlige konferanse i Oslo Spektrum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Oljeprisen er nå under 33 dollar fatet, det laveste nivået siden 2004. Det har fått olje- og energiminister Tord Lien til å ønske seg oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Det bør han glemme.

Det er på tide at myndighetene tar på alvor Parisavtalen og signalene markedet sender dem. Verden skal over i fornybar. Selv om olja har gitt oss enorm velstand, vil den ikke gjøre det også i framtida.

Vi bør riktig nok ikke lese for mye ut av oljeprisen akkurat nå. Det kan godt hende den snur. Det er f.eks. klart at Saudi-Arabia ikke kan fortsette å produsere olje med tap i all evighet. Som Klassekampen melder tapte kongedømmet et to tredjedels norsk statsbudsjett på den lave oljeprisen i fjor.

Men framtidsutsiktene på mellomlang sikt er heller ikke gode for norsk olje og gass. Iran vil komme på markedet med full kraft etter at sanksjonene gir seg og amerikanerne kan oppskalere produksjonen av gass om de ønsker. Som adm.dir. i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sier: Oljejobbene kommer ikke tilbake.

Det betyr trøbbel for norsk økonomi. Den allerede høye arbeidsledigheten vil fortsette å stige neste år, med den konsekvens at flere vil falle helt utenfor arbeidslivet. Men svaret er ikke å ønske seg tilbake til gamle dager.

Verken investeringer i LoVeSe eller bygging av nye felt andre steder, vil være god politikk. For det første er alle miljøfaglige etater klare på at det ikke er miljømessig forsvarlig å bygge ut i LoVeSe (se her, her og her). Men heller ikke utbygging av andre felt er nødvendigvis fornuftig, verken for klima eller økonomien.

Oljebransjen og regjeringa hevder at norsk gass spiller en sentral rolle i arbeidet med å begrense oppvarmingen, ved å erstatte det mer forurensende kull. Teoretisk har de et poeng. Men ingen har til nå greid å sannsynliggjøre at norsk gass faktisk erstatter kull. Det kan like godt hende at norsk gass står i veien for fornybare alternativer.

Med tanke på faren for de mye mer potente metanutslippene, i forbindelse med produksjon og transport av gass, er det heller ikke gitt at gass er mer klimavennlig enn kull.

Heller ikke økonomisk er det gitt at olja vil gi oss den velstanden den har gjort før. Det er ingen forunt å spå om framtidas oljepris. Men med opptrappingen av fornybare alternativer og en forventet innstramming av klimapolitikken, finnes det mange sikrere hester enn olja. Det er på tide at regjeringen våkner fra oljetåka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media