- Mer opptatt av klærne enn musikken

DDE-veteran Eskil Brøndbo friskmelder den nye trønderrocken, men misliker jåleriet.

VETERANENS DOM: Eskil Brøndbo er lillebroren til Bjarne Brøndbo og har spilt i DDE i 20 år. I helga var han på Trondheim Calling for å sjekke ut hvordan det står til med tilstrømningen av ny trøndersk musikk. Inntrykket hans er at det er viktigere med kule klær enn bra låter. Foto: Ole Morten Johansen
VETERANENS DOM: Eskil Brøndbo er lillebroren til Bjarne Brøndbo og har spilt i DDE i 20 år. I helga var han på Trondheim Calling for å sjekke ut hvordan det står til med tilstrømningen av ny trøndersk musikk. Inntrykket hans er at det er viktigere med kule klær enn bra låter. Foto: Ole Morten JohansenVis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): - Noen av musikerne i Trondheim i dag er mer opptatt av å kle seg kult enn å skrive den fantastiske låta som alle vil høre på radio, sier DDE-trommeslager Eskil Brøndbo til Dagbladet.

Rockveteranen var i helga til stede på Trondheim Calling gjennom stillingen som bandkonsulent i Namsos Rock City. Her møttes 215 musikere, 120 delegater og 1100 publikummere for å vise frem hva Musikk-Trondheim har å by på etter at NRK-programmet «Trygdekontoret» erklærte dem «stein dau» høsten 2009.

- Mer kommersielt Etter å ha sett på hva som rører seg i musikkmiljøet på Trondheim Calling, etterlyser Brøndbo en bredere og mer kommersiell tankegang blant byens unge musikere.

- Det virker som det er lite fokus på om det man driver med er økonomisk bærekraftig. Man kan være kommersiell uten å prostituere seg og miste den musikalske integriteten. Jeg savner litt av dette fokuset, sier Brøndbo.

- Kan man friskmelde Musikk-Trondheim, slik musikkonferansen hadde et mål om?

DEN NYE TRØNDERROCKEN: Bandet 22, med tidligere medlemmer fra Gåte og vokalist Per Kristian Fox Trollvik, kan ikke sammenlignes med Åge Aleksandersen, men er en representant for den nye trønderrocken. Foto: Ole Morten Johansen
DEN NYE TRØNDERROCKEN: Bandet 22, med tidligere medlemmer fra Gåte og vokalist Per Kristian Fox Trollvik, kan ikke sammenlignes med Åge Aleksandersen, men er en representant for den nye trønderrocken. Foto: Ole Morten Johansen Vis mer

- Ja, det kan man. Jeg er absolutt ikke enig med dem som påstår at det ikke står bra til med musikken i Trondheim, for her skjer det masse. Det viktigste er at man viser initiativ, slik man i helga har gjort med Trondheim Calling, sier DDE-veteranen.

Bergensbølgen Dagbladet var representert gjennom journalist og kommentator Anne Gunn Halvorsen da NRKs ekspertpanel tok livet av Musikk-Trondheim i beste sendetid. Derfor var det naturlig å ta turen for å for å sjekke hvordan det står til med regionens fremtidige musikkarv da byen stablet på beina Midt-Norges første musikkonferanse.

Det gjorde også manageren Mikal Telle. Han er mannen bak den såkalte «bergensbølgen» som har brakt med seg etablerte superstjerner som Röyksopp og nye stjerneskudd som Razika.

Telle mener Trondheim selv må ta store deler av ansvaret for at musikkmiljøet deres i det hele tatt ble sykemeldt.

- Jeg hadde aldri tenkt tanken om at Trondheim var musikalsk død og begravet før vi fikk besøk av journalister fra Adresseavisa som lurte på hva som var i veien med musikkmiljøet i byen deres. Mitt inntrykk er at det er byen selv som har skapt et inntrykk av at det står dårlig til, forteller Telle.

- Misunnelige Han er imidlertid ikke enig i at det har vært slik i realiteten.

På MUSIKKJAKT: Festivalgjengerne Aina-Elin Karlsen (24), Ane Marte Ekre (25) og Inga Askestad (25). Foto: Ole Morten Johansen
På MUSIKKJAKT: Festivalgjengerne Aina-Elin Karlsen (24), Ane Marte Ekre (25) og Inga Askestad (25). Foto: Ole Morten Johansen Vis mer

- Selv om bare ett band fra Trondheim fikk spille på Bylarm i fjor og P3 slet med å finne nye trønderband som kunne spilles på radioen, så betyr ikke det at det ikke finnes bra band i Trondheim. Det betyr bare at man må lete litt mer, sier Telle.

Bergen-manageren forteller at han ofte har vært misunnelig på hva Trondheim har fått til.

- Vi har måttet sitte i Bergen og se på at de kule bandene som har turnert i Norge har dratt til Oslo og Trondheim. Byen har flust av fete klubber å spille på, og de har en av Norges beste festivaler i Pstereo-festivalen.

Med over 2000 solgte festivalpass over to dager, var Trondheim Calling utsolgt. Jentegjengen Aina-Elin Karlsen (24), Ane Marte Ekre (25) og Inga Askestad (25) tok turen for å sjekke ut ny trøndersk musikk.  

BERGENSBØLGENS FAR: Mikal Telle var i Trondheim for å fortelle om managementbyrået Made. Foto: Ole Morten Johansen
BERGENSBØLGENS FAR: Mikal Telle var i Trondheim for å fortelle om managementbyrået Made. Foto: Ole Morten Johansen Vis mer

- Jeg er ikke enig i at Trondheim har trengt noen friskmelding. Det ser imidlertid ut som at synet folk utenfra har på Trondheim som musikkby ser ut til å bedres, og det er bra, sier Aina-Elin Karlsen.