PRESENTERTE BUDSJETTET: Kulturminister Anniken Huifeldt presenterte klokken 13 i dag kulturbudsjettet for 2012. Foto: Scanpix
PRESENTERTE BUDSJETTET: Kulturminister Anniken Huifeldt presenterte klokken 13 i dag kulturbudsjettet for 2012. Foto: ScanpixVis mer

Mer penger til musikk, film, medier og kunst

Slik blir kulturbudsjettet for 2012.

(Dagbladet): Statsbudsjettet for 2012 legges som kjent fram av finansminister Sigbjørn Johnsen i dag.

Og under regjeringens kultursatsing finner vi en økning på 536,6 millioner kroner, noe som gjør at Anniken Huitfeldt og Kultur-Norge får 9,061 milliarder kroner å rutte med i statsbudsjettet for 2012.

Økningen er en del av Kulturløftet, som har som målsetting at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål innen 2014.

Norsk film- og medieformål ser ut til å være en av kulturbudsjettvinnerne, der de får en 7,2 prosents økning i tilskuddene fra i fjor - fra 659 millioner til 706 millioner kroner.

Her satses det blant annet  på utvikling av norske dataspill og fjernsynsdrama, som får en økning i støtten på henholdsvis 5 og 2,5 millioner kroner.

- Vi har store ambisjoner. I fjor lagde vi innkjøpsordningen for spill til biblioteker, og støtten har aldri økt så mye som den gjør på statsbudsjettet til neste år. Det er en femti prosents økning, snart en dobling. Få områder har en så stor prosentvis økning som dette, sa Huitfeldt til Dagbladet og PressFire om spillsatsningen.

Musikk er også en av hovedsatsingene i budsjettforslaget for 2012.

Under denne posten inngår 33,2 millioner kroner i økt støtte til nasjonale og regionale orkestre.

I tillegg er Norsk Country Treff i Breim foreslått som nytt knutepunkt for countrymusikk med et statstilskudd i 2012 på 1,2 millioner kroner.

Som en egen post på budsjettet, stikker konsert- og teaterhuset Kilden i Kristiansand avgårde med et tilskudd på 64 millioner kroner.

- Dette er en vridning av kulturbudsjettet fra insitusjonene til til det frie feltet - musikerne, artistene og konsertarrangørene. Det er i sum en enorm satsning, når resten av Norge har det trangt, sier Arnfinn Bjerkestrand, medlem av Norsk Kulturråd og styreleder i Fond for utøvende kunstnere til Dagbladet.

Han etterlyser likevel en bevisstgjøring på musikk som eksportnæring, nå som støtten til musikerordningen nå avgrenses til innenlandsturneer.

- Vi trenger å profesjonalisere utenlandssatsinga - videreutvikle den på eksportnæringpolitisk grunnlag. Det er like viktig å eksportere norsk musikk til utlandet som norsk laks.

Også scenekunst får mer å rutte med, der regjeringen går inn for å øke tilskuddene til teater, dans og opera med 5,2 prosent - fra 1,63 milliarder kroner til 1,71 milliarder kroner.

Her går 20,4 millioner av kronene til Den Norske Opera & Ballett.