Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mer penger til norske dataspill

Giske introduserer lanseringsstøtte fra 2010.

GIR MER PENGER TIL SPILL: : Kulturminister Trond Giske, her avbildet da han lanserte stortingmelding nr. 14 om dataspill i fjor vår.
Foto:  Knut Falch / SCANPIX
GIR MER PENGER TIL SPILL: : Kulturminister Trond Giske, her avbildet da han lanserte stortingmelding nr. 14 om dataspill i fjor vår. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet.no): Regjeringen vil i løpet av neste år lansere en helt ny ordning for lansering av dataspill i Norge, kom det fram i statsbudsjettet som ble lagt fram tidligere i dag. Dette er en oppfølgning av den såkalte Spillmeldingen» fra 2008.

Ifølge Kultur- og kirkedepartementet (KKD) er dataspill en svært sentral del av særlig barn og unges kultur- og mediehverdag.

For å sikre eksistensgrunnlaget til spill med norsk språk og innhold i et marked som hovedsaklig preges av utenlandske spill, økes det samlede tilskuddet til dataspill med tre millioner kroner til 13 millioner kroner.

- Samtidig som vi legger forholdene bedre til rette for norske spillutviklere, må vi også sørge for at spillene når et stadig voksende norsk marked. Denne økningen skal være med på å gjøre den norske spillbransjen enda mer levedyktig, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske i en pressemelding.

Forskriftsendring
I proposisjonen fra KKD står det ikke noe om hvordan lanseringsordningen vil fungere i praksis, men statssekretær Halvard Ingebrigtsen i KKD forteller at det dreier seg om en forskriftsendring.

- I dag sier forskriften at kun de produksjonene som har fått produksjonsstøtte fra Filmfondet, kan søke lanseringsstøtte. De produksjonene man forsøker å nå med endringen, er de som ikke har fått eller søkt produksjonsstøtte fra fondet, men som likevel tilfredsstiller kriteriene til denne støtten. Forskriftsendringen skal legge til rette for at også disse skal kunne søke om lanseringsstøtte, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.no.

Dette betyr med andre ord at lanseringsstøten ikke omfatter for eksempel norske versjoner av utenlandske spill. Forskriftsendringen vil komme i løpet av høsten og tre i kraft på nyåret.

- Utrolig bra
Den økte støtten møtes med begeistring hos spillutviklere i Norge. Jørgen Tharaldsen i Funcom er også leder for spillgruppa i Produsentforeningen, og han mener at økningen i spillstøtte kan gjøre det enklere å lage spill i Norge.

- Dette er utrolig bra. Vi jobber med flere aspekter for å gjøre det mulig å lage spill i Norge, og en slik økning er generelt positivt og noe vi håper vil resultere i bedre spill og en bredere og mer levedyktig norsk spillbransje, sier Tharaldsen til Dagbladet.no.

Han vil ikke kommentere omstendighetene rundt Funcoms nedbemanning i Norge, og flyttingen av deler av virksomheten til det mer skattegunstige Canada.

- Fortsatt ikke helt lett
Tharaldsen forteller at det ikke nødvendigvis er lett å lage spill i Norge.

- Det er lettere å starte spillselskap nå enn for noen år siden, det er helt klart. Men det er fortsatt ikke lett. Det er mange selskaper i Norge som ønsker å lage spill, men de sliter med å ta stegene. Dette kan øke sjansene for at det skjer, uten at man har like stor risiko. Det kan gi mer variasjon og mer spennende utvalg av norske spill, sier Tharaldsen.

Det er ikke bare oppstartsfirmaer som nyter godt av en mer omfattende ordning.

- Meningen er at ordningen også skal hjelpe de profesjonelle til å lage gode spill, eller hjelpe de som ønsker å bli profesjonelle til å bli nettopp det, sier Tharaldsen.

Spillene som mottar lanseringsstøtte skal plukkes ut fra en nominasjonsliste som utarbeides av Norsk Filminstitutt, som via Filmfondet deler ut produksjonsstøtte til spill.

- Fortsatt ikke helt lett

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media