Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mer penger til spillefilmer i Midt-Norge

Trøndelags nye spillefilmfond gir nye filmer en bedre sjanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Midtnorsk filmfond AS ble stiftet mandag av Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune. Samme kveld vedtok styret i filmfondet å bevilge til sammen 825.000 kroner til fem spillefilmprosjekter og en dramaserie i Trøndelag.

De tre eierne går til sammen inn med 935.000 kroner i selskapet i år og 1.035.000 kroner fra neste år.


Stort spenn
Fondet skal drive toppfinansiering og utvikling av spillefilm, fjernsynsserier og dataspill, og er en videreføring av filmsatsingen tilknyttet Midtnorsk filmsenter som i ett år har forvaltet midler til kort- og dokumentarfilmproduksjon i Trøndelag.
Daglig leder for Midtnorsk filmsenteret, Solvor Amdal, er også leder for den nye spillefilmsatsingen og Midtnorsk filmfond AS.

I alt 17 spillefilm- og TV-serieprosjekter har søkt om utviklingsstøtte i Midt-Norge i høst. Filmkonsulent, produsent og regissør Karin Julsrud har vurdert søknadene.

– Det har vært stort spenn, fra science fiction for barn til skrekkfilm, humor og historisk drama. De som har fått støtte i første tildelingsrunde gjenspeiler dette spennet, sier hun.


«Varg»
Det første spillefilmprosjektet som mottar toppfinansiering fra fondet er «Varg» med den svenske filmstjernen Peter Stormare i hovedrollen og i regi av Daniel Alfredson («Tic Tac», «Syndere i sommersol»).

Filmen utspiller seg i fjelltraktene mellom Norge og Sverige og innspillingen starter i Snåsafjellene til våren.

«Varg» bygger på et originalmanus av Kerstin Ekman og en del av karakterene forekommer i Ekmans trilogi «Vargskinnet». Hovedpersonen Klemens lever utenfor det moderne samfunnet og hans livsstil har kostet ham hans familie.

Produsenten jakter fortsatt på to norske skuespillere til filmen. Premieren er planlagt til rundt neste årsskifte og totalbudsjett er på 22 millioner kroner og filmen støttes med en halv million kroner.


«Nord»
Erlend Loe har skrevet manuset til «Nord» etter en idé av Rune Denstad Langlo som står som produsent. Historien, som utspiller seg både i Trondheim og Nord-Trøndelag, handler om snowboardstjernen Jomar Henriksen som har mistet alt. Med ski og pulk begir han seg nordover for å vinne det tilbake.

Filmen skal regisseres av Arild Fröhlich («PitbullTerje») og beskrives som en roadmovie gjennom trøndersk og nordnorsk miljø og natur.

Denstad Langlo har blant annet skrevet manus, regissert og produsert TV-serien og kinodokumentaren «Alt for Norge».
Han fikk ideen til filmen etter et besøk i hjembyen Trondheim for halvannet år siden. Går alt etter planen, starter opptakene i Trøndelag neste vinter.


Sci-fi og arkeologi
«Lyn Derek» er en norsk science fiction-historie for barn, med handling lagt til området Byåsen i Trondheim og det ytre rom. Bak prosjektet står «Sønner»-produsenten Eric Vogel.

Manusforfatter Øyvind Rune Stålen har siden 2004 arbeidet som hovedforfatter på barne-TV-serien og spillefilmen om redningsbåten «Elias».

«Olavssverdet», er en fjernsynsdramaserie i seks deler for barn og ungdom.
Arkeologiske oppdagelser i Trøndelag starter en jakt på selve Olavssverdet, det sagnomsuste våpenet Olav Tryggvason brukte ved grunnleggingen av Trondheim.
Tre ungdommer, Ola, Fredrik og Julie, blir uforvarende kastet ut i jakten når de oppdager at ånden etter den onde seidmannen Eid også er ute etter sverdet. Og med ham følger hele hans ætt, svorne på hevn mot Stiftstaden og Tryggvasons verk.


«Fuglefangeren» og «Domen»
«Fuglefangeren» er et historisk drama satt til 2. verdenskrig da den jødiske tenåringsjenta Esther må flykte fra Trondheim mot Sverige. På veien blir hun tatt til fange og for å overleve må hun forkle seg som gårdsgutt. Etter hvert tar «skuespillet» over livet hennes.

Manuset er skrevet av Trond Morten Kristensen og regien er Frank Mosvold.

«Domen» er en skrekkfilm basert på myten om Munken i Nidarosdomen, en spøkelseshistorie som har vært kjent siden 1920-tallet.
Filmen følger noen ungdommer som tar seg inn i katedralen nattetid for å utforske myten. Det burde de ikke gjort.

Bak prosjektet står søskenparet Marit og Harald Haug. Marit Haug er manusforfatter, sist som manuskonsulent for Roar Uthaug på «Fritt Vilt».

(NTB)
FÅR TRØNDER-STØTTE: Peter Stormare i filmen «Varg». Foto:SCANPIX
FÅR TRØNDER-STØTTE: Peter Stormare i filmen «Varg». Foto:SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!