Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mer pisk gir ikke flere jobber

Problemet er at det er dobbelt så mange arbeidsledige som det er ledige stillinger om dagen.

LEDIGHETEN ØKER: Over 130.000 i Norge går nå uten jobb nå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LEDIGHETEN ØKER: Over 130.000 i Norge går nå uten jobb nå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre foreslår at dagpengene skal starte på 80 prosent og falle gradvis til 60 prosent etter tre måneder. Dagbladet støtter det på lederplass, men bør tenke seg om en gang til: Ligger det ikke en grotesk logikk i bunn her? Ledigheten øker, det er altfor få jobber - men ifølge Venstre er det visst motivasjonen til de arbeidsledige som er problemet. Derfor trengs det mer pisk, slik at «motivasjonen til å søke arbeid styrkes», som Venstre selv skriver i forslaget. Moralen er klar: Klarer du ikke å skaffe deg ny jobb innen tre måneder, fortjener du straff.

Hvor respektløs er det mulig å bli? Over 130.000 går uten jobb nå. VG fortalte tidligere i år om 38 år gamle Thomas. Etter høyere utdanning innen IT og elektro jobbet han i 12 år i oljebransjen før han mistet jobben. Han søkte over 1000 jobber, men ble ikke engang innkalt til intervju. Var det latskap som var problemet?

Det handler ikke om latskap. Problemet er at det er dobbelt så mange arbeidsledige som det er ledige stillinger om dagen. Og ikke minst at Venstre støtter en regjering som bruker tiden på skatteletter framfor å skape jobber.

Det er selvfølgelig raust av Venstre å gå inn for økt dagpengesats. Men når satsen skal falle fra 80 til 60 prosent på bare tre måneder, er det tydelig at forslaget ikke er laget for å gi de arbeidsledige bedre råd. Skal man først justere dagpengeordningen, mener Rødt det haster mest å utvide perioden. I dag mister man retten til dagpenger etter to år.

Tusenvis av langtidsledige ligger an til å falle mellom to stoler: De har vært ledige for lenge til å få dagpenger, men har ikke rett på sosialhjelp (for eksempel fordi ektefellen jobber). Hva vil Venstre gjøre med det?

Hele Norges coronakart