DEBATT

Mer realisme kan gi mindre makt

Vi sier ofte at norsk utenrikspolitikk ligger fast, men det bør den ikke. I en verden som endrer seg må vi ofte endre politikk, men vi må også være forutsigbare og stå fast ved våre verdier.

SKRITT TILBAKE? «Jeg håper vår utenriksminister vil videreføre en moderne forståelse av hva som er Norges nasjonale interesser i utenrikspolitikken, og ikke ta flere skritt tilbake slik regjeringserklæringen bærer bud om», skriver Anniken Huitfeldt. Børge Brende tok nylig over som utenriksminister. Foto: Eivind H. Natvig
SKRITT TILBAKE? «Jeg håper vår utenriksminister vil videreføre en moderne forståelse av hva som er Norges nasjonale interesser i utenrikspolitikken, og ikke ta flere skritt tilbake slik regjeringserklæringen bærer bud om», skriver Anniken Huitfeldt. Børge Brende tok nylig over som utenriksminister. Foto: Eivind H. Natvig Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I den nye regjeringsplattformen til den blåblå regjeringen tas begrepet realistisk utenrikspolitikk i bruk. Ingen er vel mot realisme, men hvis den gamle debatten om motsetning mellom idealisme og realisme i utenrikspolitikken med dette igjen bringes opp, er jeg uenig i en slik dreining. Norsk engasjement for menneskerettigheter, miljø, fredsbygging og bistand er i tråd med norske egeninteresser. Klimatrusselen stopper ikke ved landegrensene, og den rammer oss alle. En bedre organisert verden er i vår egeninteresse.

Innsats for fred og forsoning kan begrense menneskelige lidelser og hindre spredning av terror og kriminalitet, det er også i vår opplyste egeninteresse. Engasjement for disse sakene som tidligere ble sett på som ren idealisme gir oss en sterkere stemme internasjonalt. Vi blir en viktigere nasjon enn det størrelsen tilsier fordi vi har et engasjement ut over oss selv. Derfor kan en sterkere orientering mot våre strategiske og økonomiske interesser bidra til at større stater vil lytte mindre til den norske stemmen i det internasjonale samfunn.

Litt forenklet er det to bilder av Norge i det internasjonale samfunn. Det ene er av et lite, rikt land som er tilfreds og stolt av seg selv. Det andre bildet er et lite, rikt land med stort vilje til å dele og skape en mer rettferdig verden. Derfor er norsk bistandsmål viktig. Andre land kutter sine bistandsbudsjetter, mens vi har stått fast ved målet om én prosent bistand. Målet står ikke i motsetning til norske egeninteresser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer