DEBATT

Debatt: Forsvar i nord

Mer selvstendighet fra Nato, ikke mer avhengighet

Forsvaret må ha sin sterkeste forankring der de sikkerhetspolitiske utfordringene er størst.

FORSVAR: SV vil kreve en sterkere prioritering av nordområdene, skriver partisekretæren. Foto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB Scanpix
FORSVAR: SV vil kreve en sterkere prioritering av nordområdene, skriver partisekretæren. Foto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fredsrådets Hedda Bryn Langemyr kritiserer et intervju med meg basert på SVs landsstyremøte i helgen. I en Facebook-debatt kom det i ettertid fram at hun ikke hadde lest uttalelsen fra landsstyremøtet. Kanskje derfor oppleves konflikten i innlegget som oppkonstruert. Her er hva SV faktisk vedtok i Landsstyret, og hva SV mener i den forsvarspolitiske debatten.

SV vil prioritere et sterkt, norsk forsvar i nord. I regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret bygger Norge ned hæren, og bygger opp spisse kapasiteter til Nato-bidrag. Det er vi kritiske til.

Forsvaret må ha sin sterkeste forankring der de sikkerhetspolitiske utfordringene er størst. Vi vil derfor kreve en sterkere prioritering av nordområdene. Vi vil styrke forsvaret i nord slik at vi investerer i mer selvstendighet fra Nato, ikke mer avhengighet. Samtidig vil vi holde Nato unna våre nordlige områder i fredstid, nettopp for å fremme avspenning i forholdet til Russland.

Samtidig må vi anerkjenne at Russland er vårt eneste naboland som utgjør en konkret sikkerhetstrussel. Vi ser en utvikling hvor både den militære evnen og politiske viljen til å bruke militærmakt øker. Det er vanskelig å innrette et nasjonalt forsvar mot de konkrete sikkerhetsutfordringer Norge har, uten å ta høyde for det.

Norge har lang erfaring med å ha en relasjon til Russland i en spent sikkerhetssituasjon, slik vi gjorde under den kalde krigen. Vi vet at vårt svar ikke kan være ensidig opprustning. SV etterlyser en balanse mellom vilje til å forsvare oss, og krigsforebyggende tiltak. Det som var avgjørende for vår trygghet under den kalde krigen var en helhetlig tilnærming i sikkerhets- og forsvarspolitikken. SVs linje er en fortsettelse av dette.

Også i forsvarspolitikken må det prioriteres. Vi vil styrke Hæren og kystforsvaret vårt, og foreslår to ting for å frigjøre ressurser til dette:

For det første må vi begrense deltakelsen i internasjonale operasjoner. Det norske forsvaret skal være et forsvar, og ikke brukes til militære operasjoner utenlands, uten et klart FN-mandat.

For det andre er SV er det eneste partiet på Stortinget som er soleklare på at vi vil kutte i antall kampfly Norge skal bestille. Det er på høy tid at vi revurderer en av de største feilinvesteringene Norge har begitt seg ut på.

Med andre ord: SV jobber for en konsekvent og selvstendig sikkerhetspolitisk linje som best bevarer både norsk sikkerhet og internasjonal stabilitet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer