DEBATT

Debatt: Forsvar i nord

Mer selvstendighet fra Nato, ikke mer avhengighet

Forsvaret må ha sin sterkeste forankring der de sikkerhetspolitiske utfordringene er størst.

FORSVAR: SV vil kreve en sterkere prioritering av nordområdene, skriver partisekretæren. Foto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB Scanpix
FORSVAR: SV vil kreve en sterkere prioritering av nordområdene, skriver partisekretæren. Foto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fredsrådets Hedda Bryn Langemyr kritiserer et intervju med meg basert på SVs landsstyremøte i helgen. I en Facebook-debatt kom det i ettertid fram at hun ikke hadde lest uttalelsen fra landsstyremøtet. Kanskje derfor oppleves konflikten i innlegget som oppkonstruert. Her er hva SV faktisk vedtok i Landsstyret, og hva SV mener i den forsvarspolitiske debatten.

SV vil prioritere et sterkt, norsk forsvar i nord. I regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret bygger Norge ned hæren, og bygger opp spisse kapasiteter til Nato-bidrag. Det er vi kritiske til.

Forsvaret må ha sin sterkeste forankring der de sikkerhetspolitiske utfordringene er størst. Vi vil derfor kreve en sterkere prioritering av nordområdene. Vi vil styrke forsvaret i nord slik at vi investerer i mer selvstendighet fra Nato, ikke mer avhengighet. Samtidig vil vi holde Nato unna våre nordlige områder i fredstid, nettopp for å fremme avspenning i forholdet til Russland.

Samtidig må vi anerkjenne at Russland er vårt eneste naboland som utgjør en konkret sikkerhetstrussel. Vi ser en utvikling hvor både den militære evnen og politiske viljen til å bruke militærmakt øker. Det er vanskelig å innrette et nasjonalt forsvar mot de konkrete sikkerhetsutfordringer Norge har, uten å ta høyde for det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer