Mer solidaritet med kapitalistene!

Norge styres av en marxistisk mentalitet. Langt inn i Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KAPITALISMEN: For de fleste lyder det nesten sinnsykt at både arbeidere og resten av samfunnetmå stå solidarisk med eierne. Men det burde si seg selv.I Norge liker vi å si at vi er gode på lagspill. Dugnadsånden er liksom typisk norsk. Spleiselaget er idealmodellen for all norsk virksomhet. Men dette er mest retorikk, for i et spleiselag blir alle respektert for det de bidrar med. I Norge er det svært lite respekt for dem som kommer med kapitalen.Det er ikke å ta for sterkt i å påstå at Norge styres av en marxistisk mentalitet, langt inn i Høyre.

MANGE LIKER å si at Norge er et privatkapitalistisk samfunn. Men Unionsaken viser at det neppe er noen god beskrivelse. Før valget i fjor gikk så godt som alle politikere og offentlige synsere inn for at Norske Skog skulle stoppes i sitt forsøk på å legge ned Union i Skien. Kravet var at Union skulle fortsette som før av hensyn til 380 ansatte. Det ble kalt «å ta samfunnsansvar». Vi vet i dag hvor feil premissene for diskusjonen var: I dag har 377 av de 380 som mistet jobben, fått seg ny jobb. Det var ikke riktig at de var avhengige av Union. Det var ikke riktig at de ikke kunne brukes til noe annet. Det var ikke riktig at Union måtte opprettholdes av hensyn til dem.I fjor godtok offentligheten ikke at Norske Skog omorganiserte sin virksomhet slik at hver del ble bærekraftig, enda dette er et honnørord i resten av samfunnet. Et sosialdemokratisk kompromiss ble inngått: Union ble nedlagt, men mannen som foreslo det, konsernsjef Jan Oksum, fikk sparken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer