Mer til korps og film

Får 166 millioner ekstra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) - Gjennom styrking av kunst- kultur- og frivillighetsformål på statsbudsjettet, vil Regjeringen gjennomføre et løft for kulturen og frivillig sektor. Grunnlaget for satsingen er Kulturløftets mål om at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål i 2014, sa statsråd Trond Giske til NRK i dag da han la fram sitt første kulturbudsjett.

Trompeter og vaffelrøre

I det nye budsjettet er det satt av 2,5 millioner kroner til et instrumentfond for korps og orkestre. Slik følger den nye regjeringen opp valgløftet sitt om mer støtte til korps.

Forsvarets musikkorps skal styrkes med 4 millioner kroner.

- Vi er veldig førnøyde med 2,5 millioner til instrumenter, sier Ulf Rosenberg, president i Norges Musikkorps Forbund til Dagbladet.no. 

- Men det som ikke nevnes her, er kuttet i opplæringsmidler. Bare i 2006 kuttes det over 5 millioner. Kuttene vil gjøre det vanskeligere å opprettholde en kvalitetsfylt opplæring i alle landets kor, korps og orkestre, fortsetter han.

Rosenberg er bekymret for at korpsene nå må bruke mye tid og krefter som kunne vært brukt til musikkøvelser på å tjene inn kuttene.

- For å tjene inn dette, må korpsforeldre over hele landet nå steke 1 million liter vaffelrøre ekstra, har Rosenberg regnet ut.

Mer til film Filmbransjen gleder seg over mer støtte fra den nye regjeringen.

Fond for lyd og bilde får 2 millioner ekstra å fordele blant søkerne, mens regionale filminstitusjoner som Vestnorsk og Nordnorsk filmsenter får økt støtte til filmproduksjon.

Kultur ute

Formidling av norsk kultur i utlandet er en viktig del av UDs arbeid. I de rødgrønnes budsjett får UD 20 millioner kroner ekstra.

Eks-minister Jan Petersen ville kutte dette budsjettet med 17 millioner, mens ny utenriksminister Jonas Gahr Støre går motsatt vei og gir 20 millioner. Slik vil UD kunne satse på tiltak for å profilere Norge i utlandet.

Utvidet kulturbegrep

Av de 166 millionene som bevilges ekstra, skal 17 millioner gå til rally-VM, ifølge NRK. Norge er tildelt prøve-VM i rally 10.-11. februar 2006. Et vellykket prøve-VM kan sikre Norge VM-runde hvert år fra 2007 til 2009. Ifølge den nye regjeringen kan dette ha positive virkninger på næringslivet i området.

MER TIL KORPS: De tradisjonelle buekorpsene i Bergen får hjelp til trommeinnkjøp de neste årene gjennom regjeringens kulturløft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer