Mer tøv fra Leslie

Blautvitsenes ukronede konge er straks tilbake på lerretet - med både en og to komedier. Leslie Nielsen, for mange aller mest kjent som politimannen Frank Drebin, kan dessuten ikke fullstendig utelukke at det kommer en ny «Mannen med den nakne pistol». Men han kan heller ikke love noe.

Nielsen er blitt 72 år gammel, og har spilt i nesten like mange filmer, både science fiction, drama og thrillere. Men det som omsider ga ham stjernestatus, var bare tull og tøys, fra ende til annen.

- Jeg har alltid elsket komedier, men jeg gjøglet bare bak kamera. Å spille komedie selv virket for farlig, forteller Nielsen. Men det var før han møtte brødrene Zucker, og fikk en rolle i «Hjelp vi flyr».

- Da var det gjort, og nå jobber jeg med det jeg virkelig elsker - humor.

- Jeg er Frank Drebin

For etter den halsbrekkende flykomedien ble det hovedrolle i TV-serien «Police Squad» - seks episoder med detektimeparodier og med politimannen Frank Drebin i spissen. Serien ble etterfulgt av tre filmer i samme gate: «Mannen med den nakne pistol», «Mannen med den nakne pistol 2 1/2» og «Mannen med den nakne pistol 33 1/3». Og det er nettopp Drebin som er Leslie Nielsens favorittrolle.

- Hvis du lurer på om jeg er Frank Drebin, er svaret ja. Jeg trodde jeg kunne legge ham fra meg etter arbeidsdagens slutt, men han ble med meg hjem, og han sov i senga mi. Men jeg aksepterer det nå. Jeg er nok blitt så dum som ham, sier Nielsen og ler.

Ikke seriøs

Etter så mange komedier er veien tilbake til seriøse roller blitt fryktelig lang. Men Nielsen plages ikke av det.

- Jeg tror ikke det er noe problem for meg. Jeg ville ikke blitt spurt om å ta de gode, seriøse rollene uansett, til slike filmer henter de jo Paul Newman. På den annen side: Paul Newman ville aldri fått de rollene jeg gjør.

Elsker Norge

Nå er Leslie Nielsen på turné for å presentere sin nye film, «Mr. Mangoo», og han har valgt Oslo som intervjuarena for den nordeuropeiske pressen.

- Å komme til Norge er som å komme hjem. Det er nok fordi dette er langt nord - jeg elsker livet nordpå, sier Nielsen, som selv bor i Los Angeles og som nå skal flytte til Arizona. Ikke akkurat i nordlige strøk.

- Min far var dansk, han kom fra Esbjerg, men flyttet til Canada, og der ble jeg født. Jeg bodde mine første leveår i Fort North, oppe ved polarsirkelen, og det er noe ved det nordlige som har satt seg i margen på meg. Det er nok derfor jeg liker å være i Norge.

Årsaken til at Leslie Nielsen ble skuespiller, er enkel:
- Skuespilleren Jean Hersholt var min onkel. Han var stor stjerne, de som spilte i filmer på den tida var nærmest å betrakte som guder. Jeg fortalte naboungene at han var onkelen min, men de trodde de meg ikke. Ikke før jeg viste dem bilder av oss, da fikk de en helt annen holdning til meg, jeg ble litt stjerne selv og det likte jeg. Sånn var det.

Golf

I tillegg til å være skuespiller er Leslie Nielsen en lidenskapelig golfer. Han har til og med gitt ut treningsvideoer om golf.

- Hvordan kan man i det hele tatt bli flink i noe man driver med en gang i uka eller sjeldnere? Sånn kom videoene i stand. Det finnes 30 millioner golfspillere i USA, det er blitt en virkelig folkesport. Hvor mange er det egentlig som spiller basketball eller ishockey? Folk kan drømme om å bli Michael Jordan eller Wayne Gretzky, men det blir bare med drømmen. De som spiller golf kan plutselig slå virkelige praktslag - og dermed for et øyeblikk være like god som Tiger Woods, sier Nielsen, som hadde 19 i handikap sist han sjekket.

- Nå er det kanskje 29, jeg er dårlig og blir stadig verre.

«Mr. Magoo» som kommer på norske kinoer til sommeren, er en filmversjon av en tegneserie, med sedvanlig tull og tøys. Seinere kommer «Wrongfully Accused», en parodi på så vel «Jaget» som «Titanic».

Mer Drebin?

Kommer det så en ny film med hans alter ego Frank Drebin? Hadde det vært opp til Leslie Nielsen, ville svaret vært et ubetinget ja.

- Det bør lages en fjerde film, jeg synes ikke Frank Drebin bare kan bli borte uten videre. Eller hva med å hoppe over den fjerde filmen og heller lage en femte? Vi får vente og se. Jeg håper det blir en til, men jeg kan ikke love det. Dessverre.

TULLEBUKK: Leslie Nielsen er ekspert på blaute komedier. Til sommeren dukker han på norske kinoer som «Mr. Magoo».