Mere blod

«Kraftidioten» er tjæremørk og tullete og voldelig og veldig morsom, og jammen handler den litt om moderne Norge også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Noe av det mest sympatiske med Hans Petter Moland som regissør er at han både er nærsynt og langsynt i møte med sine egne, guttete filmverdener.

«Kraftidioten» er på sitt morsomste når den henspiller på hvordan både gangstere og politimenn elsker myten om seg selv, snakker og gjør slik de mener de burde snakke og gjøre, tar tøffe kallenavn og skotter lengselsfullt mot USA - og hvor beklemmende det er når en prosaisk virkelighet tvinger dem ut av poseringen. Enda flere komiske paradokser skapes også av dét at de er gangstere i trygge Norge, der den lokale mafiosoen Greven (Pål Sverre Valheim Hagen) er veganer og krangler med ekskona om hvor mange elevsamtaler for sønnen han forventes å gå på.

Fedre og sønner For «Kraftidioten» handler også om fedre og sønner. Det er en surrealistisk haug med lik som hoper seg opp i løpet av filmen - hjelpsomme plansjer underveis hjelper publikum å holde orden på hvem og hvor mange som stryker med - og dét fordi Grevens håndlangere ved en feil tar livet av sønnen til den landlige brøytebilkjøreren Nils (Stellan Skarsgård), og faren finner ut at den eneste meningen med livet er å spore opp hele kjeden av ansvarlige og ansvarliggjøre dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer