Anmeldelse: Henrik Øxnevad, En sånn rød amerikansk scooter

Merk deg navnet

Henrik Øxnevad skriver rått og medrivende om seksuell legning, polyamori, mobbing og de dramatiske tenåra.

MODIG: Henrik Øxnevad skriver rått og medrivende om seksuell legning, polyamori og mobbing. Foto: Gyldendahl Forlag
MODIG: Henrik Øxnevad skriver rått og medrivende om seksuell legning, polyamori og mobbing. Foto: Gyldendahl Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Henrik Øxnevad (f. 1996) er et navn å merke seg. Flere av de større forlagene har vært interessert i å gi ut denne debutanten. Den unge forfatteren skriver rått og medrivende om seksuell legning, polyamori og mobbing. Men ikke minst skriver han om de dramatiske tenåra.

I stedet for å være på skolen eller hjemme, sykler Erik rundt i Stavanger og hører på indierock-bandet The Shins, eller så er han i svømmehallen eller røyker hasj med de to kjærestene sine, Stian og Jannike.

Det høres jo egentlig ganske trivelig ut, men livet er aldri fullt ut trivelig når man går andre året på videregående. Vi får innblikk i en smertefull rastløshet som delvis kommer av mangel på tilstrekkelig nærhet til sine nærmeste, men også enkelt og greit av å være sytten år.

Filmatisk

Kjærligheten forfatteren må ha til hjembyen Stavanger kommer godt fram. Gjennom Erik blir omgivelsene skildret detaljrikt og levende, nærmest filmatisk. Setningene er alltid korte; vi ser vestlandsbyen litt som nettopp en rastløs, flakkende tenåring ser den.

«Vi går i motsatt retning. Følger den våte brosteinen til Romsøes Konditori, tar til venstre. Kommer ut på den åpne plassen i Søregata. McDonald’s-en er stengt. Sølvberget er stengt. Den stygge, lille fontenen er av.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.