LEDER

Merk varer fra okkupert land

Norge bør følge EU.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Ingen avtaler mellom Israel og EU gjelder for de okkuperte områdene, har EU igjen slått fast. De varene som er laget i de ulovlige bosettingene på Vestbredden, i Øst-Jerusalem og på Golanhøydene kan derfor ikke merkes som «laget i Israel». Dette var egentlig ikke noe nytt, men snarere klargjøring av gjeldende lovverk i EU da Kommisjonen la det fram i november, og utenriksministrene fikk det forelagt i forrige uke. Opprinnelsesmerking må være riktig og ikke villedende. Folkerettslig er bosettingene ulovlige og ligger utenfor Israels anerkjente grenser.

Politisk er dette et mildt pressmiddel mot Israel for å få i gang igjen de fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne, som Israels regjering har lagt døde. I stedet fortsetter og utvider Israel okkupasjonen. De mer enn 700000 jødiske kolonistene (ikke alle israelske borgere)gjør det stadig vanskeligere å finne plass til en palestinsk stat. Myndighetene har fristet dem med alle slags støttetiltak. Det er varene fra jordbruket og industrien til bosetterne som nå må merkes om de skal selges i EU.

EU er Israels største handelspartner og kjøpte i 2014 varer for om lag 13 milliarder euro. Derfor er EU så viktig for Israel. Men av dette utgjør varer fra de okkuperte områdene ikke mer enn en prosent, ifølge anslag. Israel er uansett bekymret og har svart med å ikke ville samarbeide med EU når det gjelder palestinske spørsmål. Israels regjering under statsminister Benjamin Nethanyahu har kommet stadig mer på kant med EU og verden for øvrig. Og den viktigste årsaken til dette er bosetterne og forholdet til palestinerne. Bosettingene er en offisiell politikk for å gjøre det umulig å opprette en palestinsk stat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer