Merkantil hagekunst

Det er vanskelig å forstå annet enn at det er et kulturhistorisk viktig arbeid som foreligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Undertittelen på boka, opprinnelig en doktorgrad fra 2006, lyder: «Sosiale, politiske og økonomiske aspekter ved hagekunsten i det sydlige Norge med særlig hensyn på import av planter.»

Usedvanlig vakker bok

Enkelte har reagert på at det langs E6 litt sør for Ski står et skilt med avkjøring til Universitet, det er her den vitenskapelige høyskolen for landbruk lå, men som altså fra 2005 heter Universitetet for miljø- og biovitenskap og forkortes UMB. Annegreth Dietz, forsker ved Institutt for landskapsplanlegging, har laget en perle av ei bok av sin avhandling. Både når det gjelder format, design og illustrasjoner er den blitt helt usedvanlig vakker, utstyret er beskjedent og minimalistisk.

Iøynefallende forbruk

Det er hagene ved en Sommero, Bogstad, Ullevold, Nes Verk i Aust-Agder og Rosendal baroni som blir undersøkt for å finne ut hva som motiverte og formet dem. Gjennom dette blir det klart at begreper fra kunsthistorien som renessanse eller barokk er lite egnet for å beskrive disse hagene.

Hagene blir diskutert som en form for iøynefallende forbruk og knyttet til merkantilismen. De var ikke først og fremst myntet på den sosiale situasjonen i Norge, men var et resultat av internasjonal konkurranse med handelsforbindelser i utlandet. Når hagene ble anlagt ble det lagt spesiell vekt på hvilke forventninger de besøkende hadde om en hage i Norge. Derfor ble eksotiske planter viktige. Men det var også viktig at hagen ble anlagt slik at kontrasten til den ville og utemmede naturen utgjorde en kontrast og skapte en særegen atmosfære i hagene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer