KOMMENTARER

Merkel får en utfordrer

En tidligere fotballspiller, alkoholiker, bokhandler, borgermester, og nåværende hedersmann og EU-entusiast, utfordrer Angela Merkel som tysk forbundskansler.

ANSIKT TIL ANSIKT: Forbundskansler Angela Merkel og utfordrer Martin Schulz. Foto: EPA / NTB / Scanpix
ANSIKT TIL ANSIKT: Forbundskansler Angela Merkel og utfordrer Martin Schulz. Foto: EPA / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Sosialdemokraten Martin Schulz (61) er klar til å utfordre Angela Merkel (62) i det tyske valget i september. Denne uka gjorde partileder Sigmar Gabriel (57) det klart at han trekker seg både som partileder og som SPDs kanslerkandidat. Tallenes tale var klare, Schulz har mye bedre sjanser enn han selv i høstens valg, og Gabriel kunne sukre nederlaget det er å trekke seg, med at det er til det beste for partiet.

Sånn sluker man kameler kamerater imellom, for det var rått parti. En meningsmåling gjort av avisa Bild viser at i en popularitetsmåling mellom Merkel og Schulz får Merkel støtte av 39 prosent av velgerne, mens Schulz får støtte av 38 prosent. Hvis vi bytter ut Schulz med Gabriel, får Merkel 46 prosent støtte, mens Gabriel får 27. Og siden også tall er politikk så gir det seg nesten selv at Schulz overtar roret i det tradisjonsikre SPD, den gamle ørnen blant alle politiske partier i Europa, som de siste åra mest har liknet på en litt pjuskete spurv.

Den erfarne Schulz kommer hjem som en slags frisk pust. Siden 2012 har han vært president i Europaparlamentet, og en av Europas tydeligste stemmer for et fortsatt forent Europa. Hvis noen trodde at SPD skulle ta opp i seg EU-skepsisen som flyktningkrisa og innvandringsskepsisen har skapt i Europa, så tar de nå feil. Martin Schulz er en europeer av dyp overbevisning.

Røttene til denne overbevisningen kom allerede i barndommen da Schulzs bestefar fortalte guttungen at han - bestefaren - selv hadde måttet sloss mot sine egne fettere under 1. verdenskrig. Familien er fra Nordrhein-Westfalen ved grensa til Nederland og Belgia, med nære slektninger i begge land. Der var bestefaren innkalt til militærtjeneste på tysk side for å skyte på sine fettere, som han kjente godt. Det er av slikt materiale EU er og blir et fredsprosjekt.

Martin Schulzs arena har altså vært Brussel og Strasbourg, der han har markert seg som en sterk debattant, og en leder med autoritet. Menge regner det som en fordel at Shulz kommer fra Brussel, og dermed på en måte «utenfra». SPD er med i regjeringen til kristeligdemokraten Merkel, og har både utenriksministeren og finansministeren. Dette gjør det vanskelig å føre opposisjonspolitikk. Schulz som kommer «utenfra» kan føre opposisjonspolitikk med større troverdighet, mener mange.

Men kan han virkelig utfordre Angela Merkel? Den tyske forbundskansleren har hatt jobben i nesten 12 år når valget kommer i september, og kan vinne sitt 4. valg. Sin største krise fikk hun da hun nektet å stenge grensa under flyktnigskrisa høsten 2015. Nesten 1 million flyktninger og migranter kom til Tyskland mens ruta gjennom Balkan ennå var åpen, høsten 2015. Resultatet var en radikal vekst for det innvandringsfiendtlige partiet AfD, som økte sin oppslutning på meningsmålingene fra litt under fem prosent, til nesten 15, der partiet ligger nå.

AfD stjal særlig velgere fra Merkels parti CDU, og litt mindre fra SPD. CDU og søsterpartiet CSU har en oppslutning på rundt 33 prosent, og SPD så vidt over 20. Spenningen ved valget i september ligger i hvor stort AfD blir, og om SPD klarer å erobre noen prosent fra CDU/CSU, slik at partiet sammen med Venstrepartiet - som stort sett er de reformerte kommunistene fra DDR - og De grønne, kan danne regjering. Begge partiene har en oppslutning på rundt ti prosent, mens det gamle sentrumspartiet Fridemokratene ligger litt under sperregrensa på fem prosent.

Et større SPD som kan danne koalisjonsregjeging med Venstrepartiet og De grønne, er Schulzs sjanse til å danke ut Merkel, og hindre henne en 4. valgseier. Hvis Schulz skulle vinne - som de aller fleste regner med at han ikke vil gjøre - får Tyskland en fortsatt stødig utenrikspolitisk kurs, både i forhold til EU, og verden for øvrig. Schulz er en føderalist, som vil forsøke å føre det EU-prosjektet videre. Og han er kritisk til Vladimir Putins Russland, selv om store deler av SPD har tatt til orde for å oppheve sanksjonene mot landet. En kansler Schulz kan nok oppleves som en frisk vind, men noe jordskjelv blir han neppe.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer