ET IKONISK BILDE: Angela Merkel konfronterer Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
ET IKONISK BILDE: Angela Merkel konfronterer Donald Trump. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Merkel gir seg - Europa uten voksne

Hun var Europas verdige ansikt.

Meninger

Hun har gitt det siviliserte Europa en tiltrengt identitet i en veldig utfordrende tid for kontinentet. Hun har stått opp, holdt hodet høyt, og konfrontert USAs narsissistiske lystløgner av en president. Det har hun gjort elegant og prinsipielt, ofte med et skakt, lett overbærende smil. Men hun knakk i realiteten nakken da hun åpnet Tyskland og Europa for bølgen av flyktninger som kom i 2015. Det skulle ta tre år med politisk seigpining fra nakke-bruddet høsten 2015 til Angela Merkel mandag gjorde det klart at hun trekker seg som leder av CDU på landsmøtet i desember. Dermed er det bare et spørsmål om tid - kanskje bare kort tid - før hun også er ferdig som kansler.

Og ei ny tid er i emning, der både Tyskland og EU - på en måte - står der uten voksne med et naturlig ansvar. Etter nok et elendig delstatsvalg - denne gangen i Tysklands økonomiske motor Hessen - valgte Merkel å trekke seg, i stedet for å bli konfrontert med en mulig lederskapsstrid om en drøy måned. Hun abdiserer på en etter omstendighetene verdig måte, og ikke med ti kniver i ryggen.

For Tyskland er det rystende tider. Merkels kristeligdemokratiske parti, CDU, gikk tilbake med 11 prosent i Hessen fra forrige valg i 2013. Mens den nasjonale regjeringspartneren, sosialdemokratene i SPD gikk tilbake med 10, 7 prosent, og mistet mer enn hver tredje velger. Krisa er like ille, hvis ikke verre, i SPD. Der møtes partiledelsen mandag for å ta samling i bånn. Spørsmål om partiet skal fortsette som juniotrpartner i regjeringen Merkel er påtrengende. At svaret blir ja er langt fra selvfølgelig, selv om et nyvalg i dagens situasjon kanskje er enda mindre fristende. Det er uansett et valg mellom pest og kolera.

For EU er situasjonen om mulig enda mer utfordrende enn for Tyskland. Hvis regjeringen Merkel skulle hangle videre, vil den være ytterligere svekket. Det betyr at Merkel også er svekket som Europas leder. For det er hun som i realiteten har vært Europas leder de siste ti åra, det er hun som har styrt EU gjennom euro-krisa, som ga unionen et menneskelig ansikt under flyktningkrisa, og som har vært Europas ansikt i konfrontasjonen med fenomenet Trump. Og snart er hun ikke lenger Europas leder.

I EU står utfordringene i kø. Det er forholdet til Trumps USA og Putins Russland. Det er brexit, og det er den økte indre spenningen med populistiske og nedrivende krefter også i Italia og Østerrike. Og snart er ikke lenger de voksne hjemme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.