Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Merkelig leder om mobbing

MOBBING: I en lederkommentar (Dagbladet 22.05) hevdes det at undertegnede og Erling Roland som ledere av de to offentlig finansierte tiltaksprogrammene nå innrømmer at reduksjon i mobbing i norsk skole «nesten utelukkende har funnet sted på barnetrinnet». Og så en nokså merkelig konklusjon: «Men prosjekter som disse kan ikke opprettholdes bare for å vise handlekraft. De må også kunne vise til resultater.» Det er jo akkurat det Olweus-programmet har gjort! Vi har nå seks undersøkelser med mer enn 20 000 elever hvor vi har dokumentert klart positive effekter - vanligvis med 35-45 prosent reduksjon i nivået av mobbeproblem - i de ca 200 barneskolene som hadde brukt programmet (fram til 2004).De positive resultatene betyr altså at et meget stort antall elever har fått en tryggere hverdag og et bedre liv!

RESULTATENE PÅ ungdomstrinnet har vært noe mer varierende. Forhold som bidrar til dette er blant annet større fagorientering blant lærerne og dårligere implementering av programmet. Dette er realiteter som ethvert tiltaksprogram må forholde seg til og prøve å «nøytralisere» eller forandre hvor dette er mulig. Men at det er vanskeligere å få til stabile resultat på ungdomstrinnet betyr selvfølgelig ikke at resultatene på barnetrinnet er mindre viktige. De utgjør i realiteten ytterligere et sterkt argument for betydningen av å starte antimobbearbeidet tidlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media