Merkelig roman fra Nobelprisvinner

Urimelig, original og svært leseverdig «fiksjonsessayistikk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Nobelprisvinneren Coetzees åtte «leksjoner» av den fiktive australske forfatteren Elizabeth Costello er en selsom roman. Det vil si, det er ingen roman, men åtte essay forkledd som fiksjon, og lagt i munnen på den aldrende og litt slitne Costello, som for noen tiår siden ga hun ut en bestselger, som hun nå «lever» av ved å reise rundt og motta priser og holde takketaler/foredrag. En intellektuell nomade med andre ord. Eller, som hennes sønn sier, en gammel og trett «veldressert, sirkussel».

Genistrek

Det er disse foredragene vi får ta del. Til dels urimelige, originale og svært tankevekkende om alt fra Eros til Humaniora i Afrika.

Min favorittleksjon er vegetarianeren Costellos grove sammenlikning mellom Holocaust og slakteriene. Hun henviser blant annet til beskrivelser der jødene «gikk som sauer til slaktebenken» eller «døde som dyr».

Men Costello vrir på spørsmålet og spør i stedet hvorfor dyrene skal behandles så umenneskelig? En sammenlikning som selvsagt blir for mye for en jøde i salen. Og det er her Coetzee gjør en genistrek. Ved å legge polemikken i munnen på Costello, og la andre figurer protestere, kommer han også sine egne kritikere i forkjøpet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer