Merkelige tall

OMSKJÆRING: NRKs reportasje om det store antallet norsk-somaliske jenter som omskjæres i hjemlandet slo ned som en bombe. Men ny forskning avslører at NRKs tall er høyst tvilsomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sommer kom det en oppsiktsvekkende reportasje i NRK Nyheter. «185 norsk-somaliske jenter er blitt lemlestet på sommerferie i hjemlandet i løpet av de siste 2-3 årene», het det. Reportasjen var basert på intervju med 10 omskjærere i Hargeisa, Somaliland.

Informasjonen slo ned som en bombe i den norske offentligheten og politiske myndigheter krevde handling uten i hele tatt å kvalitetssikre informasjonen. 14 strakstiltak ble iverksatt, noen av dem svært lite gjennomtenkt.

Mange i det somaliske eksilmiljøet reagerte på reportasjen og spurte seg selv: Kan dette virkelig stemme? I så fall, hvor er disse familiene? Andre stilte seg også tvilende til nyhetene. Jeg var en av dem som tvilte, og min tvil baserte seg på langvarig forskning i Somalia under 1980-tallet, og senere i eksilmiljøer i London og Norge.

Det har lenge vært kjent at eksilsomaliere har en hyppig og tett kontakt med hjemlandet og at familier reiser fram og tilbake mellom hjemland og eksilland. Senest i februar dette året var jeg opponent på en doktorsavhandling på Universitetet i København som nettopp handlet om dette temaet. Det har også lenge vært kjent at omskjæring av kvinner fortsatt er utbredt i Somalia/Somaliland, og det er blitt rapportert at eksiljenter omskjæres i hjemlandet. Omfanget har imidlertid vært uvisst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer