Merkels mesterverk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den tyske forbundskansler Angela Merkel utpekes nå av en rekke lederskribenter og politiske kommentatorer til EUs nye store statsleder. I temmelig ukritiske artikler i store medier karakteriseres hun som «EUs redningskvinne» etter EU-toppmøtet 21.-23.6. Der loset hun gjennom den nye «reformtraktaten» – som bare er et dekknavn for den samme grunnlovstraktaten som ble forkastet av det franske og nederlandske folket temmelig nøyaktig to år tidligere.

I Norge savnes en kritisk debatt om det som skjer. Alle er enige om at det som skjer i EU har stor betydning for Norge, gjennom bl.a. EØS-avtalen. Hvorfor da så stille etter dette store «gjennombruddet»? Hvor er de analytiske kommentarene, de kritiske intellektuelle, de reflekterte overveielsene over hva «Merkels mesterverk» kan komme til å bety for Norge og resten av Europa? Professor Andreas Føllesdal har hatt en EU-vennlig kronikk i Dagbladet i forkant av toppmøtet, og journalist Alf Ole Ask i Aftenposten har redegjort ganske grundig for det som har skjedd, men ellers er det bemerkelsesverdig taust. I EUs medlemsland raser debatten, men uten spor i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer