Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Merkels underdanighet

Et illeluktende kompromiss som passer fint inn i bildet av europeisk servilitet overfor Tyrkia.

BØYDE AV: Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: NTB / Scanpix
BØYDE AV: Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har straffeforfulgt mer enn 1800 tyrkere, inkludert mindreårige, journalister og politikere, for fornærmelser. Reportere uten grenser, den internasjonale organisasjonen for pressefrihet, rangerer Tyrkia som 149 av i alt 180 land i sin årlige indeks for fri presse.

Nå får Erdogan utvidet sitt mandatområde. Og det kan vi takke Tysklands forbundskansler Angela Merkel for. Erdogan, en autoritet når gjelder fornærmelser og såre følelser, har fått Merkel til å godkjenne straffeforfølgelse mot den prisvinnende tyske komikeren Jan Böhmermann for et sjikanøst dikt rettet mot den tyrkiske presidenten i tv-showet «Neo Magazin Royale».

Den uttalte hensikten var å teste grensene for satire i Tyskland, etter at et annet tysk satireinnslag - «Erdowie, Erdowo, Erdogan», nylig utløste kraftige protester fra Erdogan og tyrkiske myndigheter. Blant annet ble Tysklands ambassadør til landet kalt inn på teppet.

Böhmermann skal etterforskes på grunnlag av en obskur, sovende lovparagraf som forbyr sjikane av fremmede makters statsoverhoder. Denne loven krever både et initiativ fra den fornærmede part og godkjenning fra tyske myndigheter, før straffeforfølgelse kan settes i gang. Merkel kunne altså avfeid saken, men gjemmer seg nå bak et argument om at håndteringen beviser at Tyskland har et uavhengig rettssystem. Det er et løvtynt fikenblad. Hun gjør det samtidig klart at hun mener den aktuelle lovparagrafen er unødvendig, og bør fjernes.

Dette illeluktende politiske kompromisset passer fint inn i bildet av den serviliteten europeiske ledere viser i sin omgang med Tyrkia. I ly av forhandlingene om flyktningeavtalen med EU overtok tyrkiske myndigheter kontrollen både over landets største avis, Zaman, og nyhetsbyrået Cihan. Det skjedde med bare noen dagers mellomrom.

Böhmermanns dikt inneholder referanser til pedofili og dyresex. Det er likevel vanskelig å forestille seg hva slags satire som skulle kunne virke uforholdsmessig sterk, sammenliknet med utviklingen av Erdogans stadig mer autoritære regime. Hensikten med satireinnslaget var å gjøre narr av det absurde i forsiktigheten overfor et slikt regime. Men har blitt like mye en test på graden av underdanighet, som grensene for satire.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!