- Merker fort om det ligger kjærlighet bak eller om hovedfokuset er å selge øl

Ingrid Olava om «Boutiquefestival»-trenden.

TRÆNA:  Atmosfære er viktig for de små festivalene. På Træna vet de hva de skal gjøre for å skape god stemning. Her fra campen Trollkåt ved foten av fjellet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRÆNA: Atmosfære er viktig for de små festivalene. På Træna vet de hva de skal gjøre for å skape god stemning. Her fra campen Trollkåt ved foten av fjellet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - De små festivalene har et mer personlig preg, og ideen bak festivalen står gjerne i fokus. Det liker jeg, sier Pål «Moddi» Knutsen til Dagbladet.

TO GANGER: Fran Healy og The Travis har spilt to ganger under Sommerfesten på Giske. Første gang sto de på scenen gratis, andre gang fikk de studiotid som honorar. Her sammen med musiker Ingrid Olava. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TO GANGER: Fran Healy og The Travis har spilt to ganger under Sommerfesten på Giske. Første gang sto de på scenen gratis, andre gang fikk de studiotid som honorar. Her sammen med musiker Ingrid Olava. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Musikeren og spellemannsprisvinneren har spilt på både Trænafestivalen på Husøy i Nordland fylke, og under Sommerfesten på Giske utenfor Ålesund.

- Størrelsen ikke viktig

Det skotske bandet Travis har spilt over store deler av verden, men har et spesielt forhold til Sommerfesten på Giske. Der har de spilt to ganger.

- Jeg kan bare snakke for meg selv, men vi har spilt på alle mulige store og små scener rundt om. Størrelsen er ikke viktig, skriver Healy i en sms til Dagbladet.

Første gang sto på programmet spilte de gratis, og den andre gangen fikk de studiotid som honorar og spilte inn «Where You Stand» på Vestlandet.

Healy glemmer ikke den spesielle konserten de hadde sommeren 2011.

- Det var uka etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. Det å se på så nært hold hvordan folket taklet en slik tragedie var en vekker, sier Healy og fortsetter:

- Vi holdt en minnekonsert på festivalen. Over 30 000 hadde møtt opp og holdt opp plakater med røde hjerter på.

Bernt Jakob Oksnes, som er journalist i Dagbladet Magasinet, er tidligere booking-ansvarlig for Sommerfesten på Giske.Nisjefestivaler har aldri vært så populære som nå. De er små, eksklusive og skal kunne tilby en spesiell opplevelse og atmosfære både når det kommer til program og beliggenhet.

Foregangsfestival : I over 10 år har Sommerfesten på Giske laget festival i havgapet. Gründerne bak festivalen sier det ikke er profitt, men heller det at det er gøy å arrangere, som gjør at de har holdt på så lenge. Foto: Kristin Støylen
Foregangsfestival : I over 10 år har Sommerfesten på Giske laget festival i havgapet. Gründerne bak festivalen sier det ikke er profitt, men heller det at det er gøy å arrangere, som gjør at de har holdt på så lenge. Foto: Kristin Støylen Vis mer

Trænafestivalen, som åpner i dag, er en av de første såkalte «boutiquefestivalene» i Norge, og har holdt på i elleve år. For å komme fram må publikum og artister kjøre ferge i fire timer. Samme dag sparkes Vinjerock i Jotunheimen i gang, etterfulgt av Indianeröfestivalen utenfor Risør, hvor man henholdsvis må ta beina fatt eller kjøre båt for å komme fram.

Festival i fokus:  Artist Pål Moddi Knutsen (27) mener de små festivalene har et mer personlig preg, og gjør det lettere for både artist og publikum å komme i festivalstemning.
Festival i fokus: Artist Pål Moddi Knutsen (27) mener de små festivalene har et mer personlig preg, og gjør det lettere for både artist og publikum å komme i festivalstemning. Vis mer

- Når man besøker 30-40 festivaler hver sommer er det vanskelig å komme i riktig festivalstemning. Men når jeg har spilt på små festivaler er det rett og slett umulig å ikke komme i stemning, sier Knutsen, og mener de mindre festivalene hverken lar penger eller band få styre.

Festival til fjells: Vinjerock i Jotunheimen kombinerer beliggenhet og musikk.   Foto: Kjell Erik Berg
Festival til fjells: Vinjerock i Jotunheimen kombinerer beliggenhet og musikk. Foto: Kjell Erik Berg Vis mer

Begrepet «boutiquefestival» kommer fra England og USA, og brukes om mindre festivaler som har fokus på lokale ressurser i tillegg til musikken. I Norge brukte Øyafestivalen begrepet om seg selv i 2012.

- Nerding Gry Bråtømyr er daglig leder i Norske Konsertarrangører, og har de siste årene sett trenden vokse frem.

TRÆNAFESTIVALEN: - Fremtidens festivaler trenger mer enn bare headlinere, sier Ingrid Olava. Her fra Trænafestivalen som også byr på spektakulære omgivelser i tillegg til musikk. Foto: Vidar Lindrupsen / Dagbladet
TRÆNAFESTIVALEN: - Fremtidens festivaler trenger mer enn bare headlinere, sier Ingrid Olava. Her fra Trænafestivalen som også byr på spektakulære omgivelser i tillegg til musikk. Foto: Vidar Lindrupsen / Dagbladet Vis mer

- Festival har lenge vært populært og det dukker stadig opp nye varianter. Folk i alle aldre vil gå på festival og det er fantastisk gøy og givende å arrangere, sier Bråtøymyr og legger til:

Tematelttur:  Den eneste måten å komme seg til Indianeröenfestivalen er med båt. - Kall det gjerne en musikalsk tematelttur, sier arrangør Magnus Berg. Foto: Indianeröfestivalen
Tematelttur: Den eneste måten å komme seg til Indianeröenfestivalen er med båt. - Kall det gjerne en musikalsk tematelttur, sier arrangør Magnus Berg. Foto: Indianeröfestivalen Vis mer

- Folk henger seg på i det de ser det er liv laga.

Størrelsen uviktig : Vokalist i Travis, Fran Healy og sanger Ingrid Olava er begge enige om at de små festivalene byr på noe annet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Størrelsen uviktig : Vokalist i Travis, Fran Healy og sanger Ingrid Olava er begge enige om at de små festivalene byr på noe annet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det har Magnus Berg gjort. Han er en av initiativtakerne til Indianeröfestivalen, som beskriver seg selv som «en veldig liten festival på en veldig liten øy». Han er ikke i tvil om hvorfor mindre festivaler er attraktive.

- Det er litt som med alt annet. Smått og intimt er hyggeligere enn stort og upersonlig. Sjelden får man spørsmålet «har du vært på den svære, hyggelige kafeen», sier han.

Sommerhyllest:  Midstommerfest arrangeres i Aurskog hver juni. Her samles små og store til sankthans og midtsommersfeiring. Foto: Midtsommerfest
Sommerhyllest: Midstommerfest arrangeres i Aurskog hver juni. Her samles små og store til sankthans og midtsommersfeiring. Foto: Midtsommerfest Vis mer

Det er Anita Overelv, festivlasjef for Trænafestivalen, enig i. Hun mener de store kommersielle festivalene har en tendens til å ligne på hverandre.

Hav av hjerter: Etter 22. juli 2011 ble det holdt minnekonsert under Sommerfesten på Giske. Foto: Stig Havnevik
Hav av hjerter: Etter 22. juli 2011 ble det holdt minnekonsert under Sommerfesten på Giske. Foto: Stig Havnevik Vis mer

- Jo større festival, desto mindre rom for detaljer og underfundigheter. Festval-nerding rett og slett. Og i denne «nerdingen» finnes uante muligheter, som gjør festivalen noe helt utenom det vanlige, sier Overelv.

Stor pågang Sommerfesten på Giske sammen med nevnte Træna, er to av de mindre nisjefestivalene som har holdt på lengst her til lands. Siden 2003 har de bydd på varierte programmer med både musikk, utstillinger, mat og drikke i fokus.

Boutiquefestival

Boutique (fransk) er en betegnelse på en liten, eksklusiv forretning som selger klær, oftest til kvinner.

«Boutiquefestival»-begrepet har dukket opp i USA og England de siste ti årene, om små festivaler som tilbyr et kompakt arrangement med fokus på musikk, enkel overnatting og lokal mat og drikke.

Første gang innført i Norge da Øyafestivalen i 2012 omtalte seg selv som en «boutiquefestival».


Gründer Ante Giskeødegård forteller at det ikke er profitt som gjør at de ønsker å arrangere festival.

Boutiquefestivaler i Norge:

Trænafestivalen

Festival i Norges eldste fiskevær. Her må du ta bilferge med stopp underveis for å ankomme festivalområde. Fokus på musikk, lokal mat og drikke.

Hvor: Husøy i Træna kommune
Når: 10-12 juli
Headliners:
First Aid Kit, Stein Torleif Bjella, Store P

http://www.trena.net/no/


Vinjerock

Rockefestival 1060 meter over havet. Festivalpublikum kan benytte buss, eller ta beina fatt for å se artister spille i fjellet. Fokus på tur, musikk, mat og drikke.

Hvor: Eidsbugarden i Jotunheimen
Når: 17-20 juli
Headliners:
Datarock, Veronica Maggio, Ida Maria

http://www.vinjerock.no/Kjerringvikfestivalen

Sommerfestival ved sjøen. Her samles store og små i tradisjon for å se DeLillos og andre band spille i sommernatten.

Hvor: Kjerringvik
Når: 26 juli
Headliners:
DeLillos, Corbin, Norske Byggeklosser

Kjerringvikfestivalen


Stappfestivalen

Startet som en venners venner-fest i Sandefjord som bare har utvidet litt. Tilhørende festivalnatt, «Stappnatt» for de som vil utvide festivaldagen.

Hvor: Sandefjord
Når: 26 juli
Headliners:
Tôg, Proviant Audio, Pinlig Stillhet

StappfestivalenAudunbakken 2014

Startet som en vennefest i bakken hos Audun og har utviklet seg til å bli en idealistisk musikk- og kunstfestival som blir arrangert første helga i august hvert år.


Hvor: Disenå i Sør-Odal
Når: 1-3 august
Headliners:
Emilie Nicolas, The dogs, Electirc Woodland


http://www.audunbakken.com/


Indianeröenfestivalen

Festivalen som samler alt i en pakke. Transport og overnatting, mat og drikke. Her hjelper artister og publikum til med opp- og nedrigg av scener, og fellesmiddager rundt langbord i fjæra.

Hvor: Stangholmen utenfor Risør
Når: 15-17 august
Headliners:
Svømmebasseng, Tuba Tuba, Now we know.

http://indianeroenfestivalen.com/


Kråkeslottfestivalen

Kunst-, musikk- og kulturfestival på Norges nest største øy. Fokus på lokal mat og drikke.

Hvor: Senja
Når: 5-7 juni (2015)
Headliners 2014:
Moddi, Stein Torleif Bjella, Pristine

http://www.kulturslottet.no/
Har vært i år


Volumfestivalen

Kulturfestival i Elverum som forener musikk, litteratur, scenekunst, kunst og film under en festival.

Hvor: Elverum
Når: 18-22 juni
Headliners:
Frida Ånnevik, Eye Emma Jedi, Ingrid Olava

http://www.volumfestivalen.no/


Midtsommerfest

Et konsept med det beste fra Sankthans og den svenske midtsommeren samlet på en festivalarena. Musikk og standup på programmet, kun en times kjøretur fra Oslo.

Hvor: Aurskog
Når: 20-21 juni
Headliners:
CLMD, Trang Fødsel, Proviant Audio

http://www.midtsommer.com/home/

Karlsøyfestivalen

Festivalen ble startet som en protest mot raseringen av distriktene, miljø-ødeleggelsene, rasisme og diskriminering. Konserter, utstillinger og debatt på programmet.

Hvor: Karlsøy i Nord Troms
Når: 1-6 juli
Headliners:
Don Martin og Nilsenbanden, Tommy Tokyo, Norsk Råkk

http://karlsoyfestivalen.wordpress.com/


Sommerfesten på Giske

Festival i havgapet utenfor Ålesund. Musikk og konserter forent med lokal mat og dugnadsånd.

Hvor: Øygårdshamma utenfor Ålesund
Når: 5. juli
Headliners:
Kråkesølv, Laleh, Tom Hell

http://momentium.no/festivaler/sommerfesten

- Sommerfesten på Giske er bare slik den er. Den er fullstendig upretensiøs. Vi bare gjør det vi synes er gøy, og det tror jeg publikum også synes er gøy, sier Giskeødegård og forteller at Sommerfesten først startet som en spleisefest i fjæra.

Festivalen er blitt attraktiv både for artister og publikummere, og i fjor måtte de takke nei til hele 150 band som ville spille gratis.

- Vi har vært oppe i 30 000 tilskuere og 60 konserter på èn dag på den lille øya vår med ca. 700 fastboende. Det er lettere å gi publikum og artister en bedre opplevelse om festivalen ikke er alt for stor, sier han.

- Mer enn headlinere Sangeren Ingrid Olava har også spilt på en rekke av landets små og store festivaler. Hun mener nisje er stikkordet, og sier det er viktig at festivalene har en lokal forankring.

Olava mener fremtidas store festivaler kan lære av de små når det kommer til innhold.

- Jeg tror festivaler kommer til å handle om mye mer enn bare headlinere. De små festivalene som er flinke til dette får derfor et godt rykte og har lokale ildsjeler som bryr seg om festivalen hvert eneste år, sier hun og legger til:

- Man merker fort om det ligger kjærlighet bak eller om hovedfokuset er å selge øl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer