Merseybeat er her igjen

LIVERPOOL (Dagbladet): Det syder i Liverpool.

Hele sentrum er sperret av, en halv million mennesker går i stim mellom de fire store utendørsscenene i hovedgatene. Kafeer og puber er smekkfulle og overalt bobler musikken: Rock, rock, rock fra uten- og innendørsscener, fra kjellere, første- og andre-etasjer. Gammel og ny, men først og fremst 60-tallsrock.

  • Det er Liverpools årvisse Matthew Street Festival/International Beatles Week som går av stabelen. Med The Who-epigoner, med Jimmy Hendrix-dobbeltgjengere, med The Kinks-look-a-likes og selvfølgelig The Beatles fra London, Peterborough, Oban, Paris - og Drammen.

- Det er åttende året på rad vi er her, forteller Tor Olsen i Det Betales. Seinere i høst er de invitert til Beatles-festival i Buenos Aires. Men i går spilte de på legendariske The Cavern. (Vel ikke helt: Originalen ble skandaløst nok revet for noen år siden.) Men folk står i kø. Det gjør de overalt, foran scenene, foran kafeene, foran pubene, fra tidlig om formiddagen til seint på kvelden, for å se og høre på 122 band fra over 50 land spille rock.

  • Klokka tre i går ettermiddag spilte Pete Best Band i Queens Street: Mannen som ble sparket ut av The Beatles og erstattet av Ringo Starr, like før de føk til topps med «Love Me Do» i 1962.

60-åringen er i fin form og klassikerne fra før gjennombruddet ruller ut av høyttalerne: «Twist'n Shout», «Johnny B. Goode» og «Kansas City» tiljubles av minst 10000. «Gi ham en ekstra klapp, han er den eneste Beatle som forble trofast mot Liverpool,» roper speakeren. Og folket klapper og vil ha mer. Og får det.

I nabogata spiller The Liverpool Beatles for et like stort publikum: De er også helproffe og «Eight Days A Week», «Nowhere Man» og en strøm av andre klassikere gir publikum hjerteklapp og lengsel tilbake den gang da...

  • Men Liverpool er ikke bare Bankholiday og nostalgi fire dager i august. Selv om enhver som har fot og hjerte for rock, varmt anbefales et besøk neste år: Det er en enestående blanding av trivelig familiefest og utagerende happening for folk i alle aldrer. Folk danser i gatene, eldre adstadige ektepar tungekysser som for 40 år siden, og alle drikker øl.

Men hvis du vil, kan du også lytte til den nye Merseybeaten: The Corals, The Bandits, Cranebuilders, The Crescent eller The Zutons. Ungdommer som har arvet Liverpools stolte tradisjoner, men spiller sin egen musikk og betrakter Beatles, Gerry and The Pacemakers og Billy J. Kramer som det de er: Et varmt pust fra fortida.