UREALISTISK DRØM: I filmen «Florence Foster Jenkins», som er basert på en sann historie, spiller Meryl Streep en middelaldrende dame med en stor drøm: hun vil bli operasanger. Det er bare ett problem, hun kan ikke synge. Video: Trailer SF Studios Vi... Vis mer

Kinopremiere på «Florence Foster Jenkins»:

Meryl Streep i ny Hollywood-film - blir sammenlignet med norske Olga Marie Mikalsen

Den norske operasangerinna som sang som ei kråke.

(Dagbladet): Filmen der den kjente Hollywood-skuespilleren Meryl Streep spiller den tonedøve Florence Foster Jenkins, har norgespremiere 4. november. På Facebook sammenlignes den amerikanske operasangerinna, som er kjent for knapt å treffe en eneste tone, med vår egen Olga Marie Mikalsen.

- Her er et annet eksempel på hvordan du kan komme langt ved å ha lidenskap til det du gjør! Dette er Olga Marie Mikalsen fra #Norge. #FFJ-STIL! Syng godt, syng dårlig, det spiller ingen rolle. Bare #SyngDette!, skriver de på filmens Facebook-side i forbindelse med den amerikanske premieren, som var tidligere i år.

Siden har koblingen mellom Jenkins og Mikalsen dukket opp både på innsalgsannonser hos norske kinoer og i ulike kommentarfelt. Flere mener at Florence Foster Jenkins er Amerikas svar på Olga Marie Mikalsen - eller omvendt.

Kinofilmen «Florence Foster Jenkins» handler om den amerikanske sopransangeren Florence Foster Jenkins, som - på lik linje med Olga Marie Mikalsen - ble kjent i sitt hjemland for sin totale mangel på sangtalent.

Sammen med Meryl Streep finner vi blant annet Hugh Grant i en av hovedrollene, som Florence Foster Jenkins ektemann, St. Clair Bayfield. På rollelista står også Simon Helberg, Nina Arianda og Rebecca Ferguson.

«Hurra for deg»

Den norske operasangerinna Olga Marie Mikalsen solodebuterte i en alder av 53 år. Det hun kanskje er aller mest kjent for Solo-reklamen.

La Mikalsen, som hun også ble kalt, stilte i 1994 opp i en reklamefilm for brusen «som ikke hjelper mot stort annet enn tørsten». Soloen hjalp ikke på sangen hennes, men det satt fart på karrieren hennes. Den sunnmørske sangerinna med de sure tonene travet hitlistene på 90-tallet og opptrådde for fullsatte konserthus.

Se Olga Marie Mikalsens spesielle tolkning av bursdagssangen «Hurra for deg som fyller ditt år» i Solo-reklamen fra 1994 her:

KLASSIKER: Solo-reklamen fra 1994 hvor Olga Marie Mikalsen synger opera er blitt en klassiker. Video: Solo Vis mer

Drømte om Carnegie Hall

Historien i filmen «Florence Foster Jenkins» utspiller seg i New York, der den rike arvingen Florence Foster Jenkins drømmer om å bli en stor operasangerinne - til tross for at hun mangler både sangstemme og gehør. Jenkins har som mål å opptre i den store konsertsalen i Carnegie Hall i New York, og for å oppnå det er hun er villig til å stå for finansieringen selv.

Både Florence Foster Jenkins og Olga Marie Mikalsen var kjent for å synge som kråker, men begge satset enormt mye på drømmen om å slå gjennom som operasangerinne.

STJERNESPEKKET: Meryl Streep spiller rollen som Florence Foster Jenkins i filmen med samme navn. Hugh Grant spiller hennes støttende ektemann. Foto: SF Studios
STJERNESPEKKET: Meryl Streep spiller rollen som Florence Foster Jenkins i filmen med samme navn. Hugh Grant spiller hennes støttende ektemann. Foto: SF Studios Vis mer

Før Solo-reklamen fikk Olga Marie Mikalsen ingen tilbud om å holde konserter. Derfor valgte også hun å leie konserthusene selv. Hennes absolutte høydepunkt, var - akkurat som Florence Foster Jenkins - en selvfinansiert konsert i Carnegie Hall.

Konserten til La Mikalsen fant sted i 1987. Da kom det 53 betalende gjester, hvorav bare én forlangte pengene tilbake. Norsk presse rapporterte tilbake med titler som «Publikum i sjokk» og «Dyrisk i Carnegie Hall».

Dyrisk og lyrisk

Olga Marie Mikalsen karakteriserte seg selv som «lyrisk alt». I et intervju med avisa Nordlys i 1994, fortalte hun at det var hennes sangpedagog som hadde oppmuntret henne til å synge videre, fordi stemmen hennes var så «sjelden»:

LYRISK ALT: - Jeg har nå ganske lett for det med synging. Har man det, så har man det, sa hun til Dagbladet i 2000. Da var hun blitt 85 år og hadde forlatt Norge til fordel for Spanias solkyst. Foto: Jon Terje H. Hansen
LYRISK ALT: - Jeg har nå ganske lett for det med synging. Har man det, så har man det, sa hun til Dagbladet i 2000. Da var hun blitt 85 år og hadde forlatt Norge til fordel for Spanias solkyst. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

- Han påsto at en stemme som min oppdages bare hvert 300 år, «Stemmen din er avgjort lyrisk. Du er helt lyrisk», sa han til meg, forklarte Olga Marie Mikalsen den gangen.

- Man må jo være litt innbilsk for å holde på som jeg. Men jeg ville bruke sangevnene mine. Jeg har nå ganske lett for det med synging. Har man det, så har man det, pleier jeg å si, sa hun i et intervju med Dagbladet i 2000.

Olga Marie Mikalsen døde i 2006, 91 år gammel.

Kinofilmen «Florence Foster Jenkins» hadde verdenspremiere 12. april, og har norgespremiere 4. november. Den har fått gode tilbakemeldinger i utlandet, og spesielt Meryl Streeps tolkning av Florence Foster Jenkins er blitt hyllet. Filmen er regissert av Stephen Frears.

Hege Schøyen spilte rollen som Florence Foster Jenkins i skuespillet «Nattens umusikalske dronning», som ble satt opp på Chat Noir i 2011 og i februar i år.