Messias med maskingevær

I dag vises filmen «Matrix Reloaded», oppfølgeren til «The Matrix» (1999), første gang offentlig, under filmfestivalen i Cannes. Fenomenet «Matrix» har eksplodert. Fins det noe budskap bak all mediestøyen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når Gud tilsynelatende forsvinner ut av syne, har menneskene en tendens til å forsøke å lokke ham fram igjen. Behovet for å tro at det fins en styring hinsides vår forstand, fornekter seg ikke. Troen på at det fins en mening i en uoversiktlig tilværelse, gir seg de merkeligste utslag. Akkurat nå er stikkordet «The Matrix».

Enhver tid får de myter den fortjener. De mest høylytte ropene etter Gud i vår tid, buldrer fra det formidable lydanlegget på Colosseum kino. Der dukker de opp i tur og orden: «Star Wars», «Harry Potter», «Ringenes Herre», «The Matrix» - hyperkommersielle produkter som i kapittel etter kapittel forteller oss at jakten på det onde ikke er over, at det gode fins - selv om det er godt skjult.

DEN SOM KANSKJE HAR bidratt sterkest til å definere gode og onde krefter i vår tid, er president George Bush, med sitt begrep «evildoers», mennesker som - i motsetning til ham selv, får vi tro - utfører onde gjerninger. Altså en slags djevelens agenter. Men Bush er for mange et tvilsomt sannhetsvitne. Dessuten opptrer han i den virkelige verden. Eller gjør han det? For hva er egentlig den virkelige verden?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer