Mest dopsnakk i hiphop og country

Mens rockere synger minst om rusmidler, ifølge ny studie.

(Dagbladet.no): Forskere ved University of Pittsburgh har analysert de 279 mest populære låtene som kom i 2005 og funnet ut at det er i hip hop- og countrysjangeren det oftest forekommer referanser til alkohol og narkotika, ifølge nettstedet Forskning.no.

Intet mindre enn en tredjedel av alle låtene – som er plukket fra hitlistene til bransjebladet Billboard – omfattet skildringer av rusbruk, eller hint i den retning. Og det er rapperne som i overveiende størst grad skriver låter om dop: 86 prosent av raplåtene hadde slike tekster.

Overraskende nok er det i pop- og rockesjangerne dop- og alkoholtekster forekommer mest sjelden. 14 prosent av rockelåtene handlet om rus, og bare 12 prosent av poplåtene gjorde det. Tallet for countrysjangeren er 37 prosent, og for r&b 29 prosent.

68 prosent av låtene som handlet om alkohol eller narkotika, skildret rusmidlene i et positivt lys, hevder studien, som ble offentliggjort i forbindelse med årsmøtet til organisasjonen American Public Health Association. Rusmidlene som ble oftest omtalt, var alkohol og marihuana.

«SIP CHAMPAGNE AND BURN A LITTLE GREENERY»: Det rapper 50 Cent i låta «Disco Inferno». Ifølge en ny studie omfattet 89 prosent av de mest populære hiphop-låtene i 2005 referanser til rusmidler. Men selv bruker ikke artisten verken alkohol eller narkotika, har han sagt til Dagbladet. Foto: SCANPIX
«SIP CHAMPAGNE AND BURN A LITTLE GREENERY»: Det rapper 50 Cent i låta «Disco Inferno». Ifølge en ny studie omfattet 89 prosent av de mest populære hiphop-låtene i 2005 referanser til rusmidler. Men selv bruker ikke artisten verken alkohol eller narkotika, har han sagt til Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer
«ANOTHER GLASS OF WHISKEY, BUT IT STILL DON\'T KILL THE PAIN»: Det synger countryartisten Carrie Underwood i hiten «Wasted». I 37 prosent av countrylåtene fant forskerne referanser til rusmidler.