Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
Ufrivillig komisk: Katherine Langford fra «13 Reasons Why» spreller i en rolle hun er fullstendig feilcastet til i Netflix' nye fantasyserie, mener Dagbladets anmelder. Video: Netflix Vis mer

«Cursed»:

Mest sett i Norge - slaktes

«Nesten ingen kan spille, og de som kan orker ikke».

«Den påkostede, elendig skrevne, kaotiske og semi-idiotiske fortellingen om alven Nimue». Slik omtales Netflix-serien «Cursed» i den britiske avisa The Guardian.

«Cursed» ankom Netflix fredag 17. juli, og er i skrivende stund den mest populære serien på strømmeplattformen i Norge. Den får imidlertid passet påskrevet i anmelderseksjoner både her hjemme og i utlandet. Hovedrollen spilles av Katherine Langford, best kjent fra «13 Reasons Why».

FEILCASTET: Anmelderne lar seg ikke overbevise av sverdsvingingen til Katherine Langford i «Cursed». Foto: Netflix.
FEILCASTET: Anmelderne lar seg ikke overbevise av sverdsvingingen til Katherine Langford i «Cursed». Foto: Netflix. Vis mer

Vil kaste ting på skjermen

The Guardians anmelder fortsetter med å hakke på serieskaperne, og sier at «budsjettet må ha blitt brukt på noe annet enn manus».

I riksmediene her til lands har ikke «Cursed» klart å høste noe bedre terningkast enn tre, slik den fikk i Dagbladet. Anmelder Christopher Pahle beskriver serien som ufrivillig komisk, og sier den gir ham lyst til å «kaste ting på skjermen». Han er heller ikke nådig mot hovedrolleinnhaver Langford:

«Skuespillet er også konsekvent under pari, ofte overtydelig eller direkte feil regissert for å få frem ønsket effekt, og stakkars Langford spreller i en rolle hun er fullstendig feilcastet til», skriver han.

NRK og VG er heller ikke imponerte over serien, som får terningkast to fra begge anmeldere. Marte Hedenstad i «Filmpolitiet» mener den «aldri leverer», mens VGs Tor Martin Bøe kaller serien «forbanna håpløs».

TROLLMANN: Gustaf Skarsgård spiller en lettkledd utgave av den legendariske trollmannen Merlin i «Cursed». Foto: Netflix.
TROLLMANN: Gustaf Skarsgård spiller en lettkledd utgave av den legendariske trollmannen Merlin i «Cursed». Foto: Netflix. Vis mer

Strømmetjenestenes fantasy-krig

Avisa Metro omtaler serien som «fantasy på sitt mest sterile og kjedelige», og mener den forsøker å være den neste «Game of Thrones» - men at den bare til nød kan måle seg med den utskjelte siste sesongen av den ikoniske HBO-serien.

Metro-anmelder George Griffiths påpeker for øvrig hvordan de store strømmetjenestene nå kniver om å lage den neste store fantasy-serien. Prosjekter som er på vei inkluderer blant annet HBOs egen forløper, eller såkalte «prequel»-serie, til nettopp «Game of Thrones».

Kommer på rekke og rad

Andre storsatsinger inkluderer blant annet Amazon Primes «Ringenes Herre»-serie, Star Wars-spinoffen «The Mandalorian» på Disney+, og Netflix' «The Witcher». Det ser imidlertid ut til å herske bred enighet om at «Cursed» ikke blir serien som inntar fantasy-tronen etter Daenarys, Jon Snow og co.

Netflix-seerne ser allikevel ut til å ha latt seg lokke av serien, som også har høstet lovord i enkelte medier. The Hollywood Reporter skriver at Langford bærer serien på sine skuldre, og priser for øvrig skuespilleren for å ha gjort det mulig å komme seg gjennom den siste sesongen av «13 Reasons Why».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!