FILMSKAPERNE: F.v. regissør Erik Skjoldbjærg, manusforfatter Christopher Grøndahl og produsent Jan Aksel Angeltvedt skal lage film om NOKAS-ranet. Filmen vil ha premiere i 2010.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FILMSKAPERNE: F.v. regissør Erik Skjoldbjærg, manusforfatter Christopher Grøndahl og produsent Jan Aksel Angeltvedt skal lage film om NOKAS-ranet. Filmen vil ha premiere i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

- Mest utfordrende å spille Schumann

Mange har vært på audition til NOKAS-filmen.

(Dagbladet.no): Fem år etter NOKAS-ranet i Stavanger, der politimann Arne Sigve Klungland ble drept, er hendelsen på vei til å bli film.

Det til tross for at deler av Klunglands familie har vært sterkt kritiske til prosjektet.

Leter etter ranere i Oslo
Tidligere denne uka fikk filmskaperne 9,5 millioner kroner i støtte fra Norsk Filminstitutt. Innspillingen begynner i mars neste år, og i helga er det åpen audition i Oslo. Hvem som helst kan søke på rollene som bankansatte, politimenn, øyenvitner og ranere. Filmskaperne har tidligere vært klare på at de ønsker seg ukjente skuespillere.

- Vi leter etter folk på begge sider av loven. Men her i Oslo ser vi først og fremst etter personer som kan spille ranerne. Vi håpet å finne de bankansatte i Stavanger, sier castingansvarlig Ellen Michaelsen til Dagbladet.no.

Det ser ikke ut til at hun får problemer med å finne kandidater. Da de hadde audition i Stavanger i forrige uke, ble over 130 personer registrert. De har også hatt audition i Fredrikstad, og skal til Bergen på nyåret.

- Heller Schumann enn Toska
Da Dagbladet.no stakk innom castingen i Oslo i ettermiddag, var det et jevnt tilsig av skuespillere. Kristoffer Hayden er frilansskuespiller, og håper å få spille en av ranerne.

- I denne situasjonen er det vel dem som har hatt mest å gjøre. Det hadde kanskje vært mest utfordrende å spille Schumann. Han høres ut som en veldig kompleks fyr, og er vel den som har åpnet seg mest i media. Toska virker mer som en type person ingen får tak på, sier Hayden før han skal inn på audition.

Han ser det som en fordel at filmen bygger på en virkelig hendelse, ikke langt tilbake i tid.

- Hvis jeg får rollen, må jeg lære karakteren å kjenne. Da kan jeg få bruk for de reelle personene. Vi må jo gjøre research på dem, sier han.

VIL SPILLE POLITIMANN: Tom Røller Anke var også på audition. Foto: MARIE L. KLEVE
VIL SPILLE POLITIMANN: Tom Røller Anke var også på audition. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

Skal bli autentisk
Like etter dukker Erik Tjønnteig opp. Han er også frilansskuespiller og kunne tenke seg å spille raner.

- Jeg synes det høres veldig spennende og utfordrende ut å lage et autentisk drama av noe så alvorlig, sier han.

- At det blir film, kan nok være litt tøft for de involverte. Det har de jo gitt uttrykk for. Siden det er sterkt for dem, vil det være sterkt for oss skuespillere også. Da kan det bli så autentisk som Erik Skjoldbjærg (regissør, red.anm.) vil ha det. Men det kan gå begge veier, tror jeg, sier han.

At filmen skal bli autentisk, er svært viktig for produsent Jan Aksel Angeltvedt. Derfor legger han ikke skjul på at han er på jakt etter personer som ligner de virkelige ranerne.

VIL SPILLE RANER: Kristoffer Hayden var på audition i dag. Foto: MARIE L. KLEVE
VIL SPILLE RANER: Kristoffer Hayden var på audition i dag. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

- Det skal være en virkelighetsnær framstilling, så det sier seg selv at castingen er komplisert. Det holder ikke at skuespillerne er flinke, de må også ha et visst kjennskap med personene. Samtidig kan vi ikke velte oss i dobbeltgjengere i Norge, sier han.

- Du tror ikke det kan bli ekstra tungt for familien til Klungland, at personene ligner så mye?

- At dette er vanskelig for familien, er selvfølgelig et element. Men jeg tror ikke det at de ligner i seg selv vil oppleves som noe nytt. Familien har vårt dypeste respekt. Vi har lagt vekt på å tilby dem informasjon om prosjektet, sier Angeltvedt.

Ingen hovedroller
NOKAS-filmen skal bli en enseblefilm, og ifølge Angeltvedt er det ingen typiske hovedroller som peker seg ut.
 
- Det er ikke slik at Toska vil få mest skjermtid, fordi han har vært mest framme i media, sier han.

VIL SPILLE RANER: Frilansskuespiller Eirik Tjønnteig. Foto: MARIE L. KLEVE
VIL SPILLE RANER: Frilansskuespiller Eirik Tjønnteig. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

Tom Røller Anke vil aller helst spille politimann. Dagbladet.no møter ham rett etter at han har vært på audition.

- Jeg passer dårlig som raner, sier Røller Anke, som meldte seg på først og fremst fordi han synes det er gøy å jobbe med film.

- Men NOKAS-ranet er noe som alltid vil stå i historiebøkene. Det har vært vondt for lokalsamfunnet. Hvis jeg kan være med på å få synliggjort det på en annen måte for ettertida, så er det bra, sier han.

Castingen fortsetter i Oslo i morgen, i Marstrandgata 9. fra 10:00 til 18:00.

NOKAS-DØMT: Kjell-Alrich Schumann ble dømt til 16 års forvaring i Høyesterett. Foto: ERLING HÆGELAND
NOKAS-DØMT: Kjell-Alrich Schumann ble dømt til 16 års forvaring i Høyesterett. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer