Mest vold på TV 3

TV3 er for andre året på rad den klare voldsvinneren blant norske tv-kanaler. En ny undersøkelse viser at kanalen har en særlig evne til å sende vold på barnevennlige tider.

- Dette er skuffende av TV3, uttaler Ann-Karin Bleivik i Kristelig Kringkastingslag (KKL).

TV3 ble suveren vinner på KKLs voldsstatistikk for 1997, og kanalsjef Kalle Lisberg lovte bot og bedring. De nye tallene viser at lite er blitt bedre.

Stadige overtramp

KKL har fulgt samtlige kanaler med argusøyne over til sammen tre uker i vår og i høst. TV3 utmerker seg med stadige overtramp. Borte er egenreklamen på tidlig kveldstid for voldsfilmer som skal sendes til voksentid. Nå kommer overtrampene i form av actionserier i beste barne-tv-tid.

Av totalt 21 overtramp i perioden, står TV3 alene for 11.
KKLs definisjon på overtramp er voldsinnslag før klokka ni på kvelden.

Ved 17-tida, en tid på døgnet da mange hjemkomne skolebarn ser på tv, har TV3 for vane å sende amerikanske actionserier som «Magnum» og «T.J. Hooker». Begge seriene er rike på voldsscener.

Løper fra ansvaret

- Å sende voldsaction på et slikt tidspunkt er veldig dårlig gjort i forhold til barn som sitter alene hjemme og ser på tv. Vi kan ikke akseptere at redaktørene løper fra ansvaret sitt, uttaler Bleivik.

Informasjonssjef Ellen Christine Christiansen i TV3 forsvarer kanalen på denne måten:

- To av de påståtte overtrampene er vi uenige i, fordi det gjelder fantasipregede serier som «Zena» og «Herkules». Når det gjelder «Magnum» og «T.J. Hooker» tar vi det til etterretning. Seriene står heller ikke på vårt sendeprogram lenger, sier Christiansen.

TV3 er også kjent for å sende ganske så voldsomme tegnefilmer på morgenkvisten, men disse er ikke inkludert i undersøkelsen.

  • TVNorge har fire overtramp. NRK har fem overtramp knyttet til dokumentarprogrammer. TV2 kommer med bare ett overtramp nok en gang best ut av undersøkelsen.