Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mester Enhet

«Å bli den du er» er ikke en ung kampanje for mobiltelefoni eller en bok om livsstil, lederskap eller new age - selv om din telefonportal «makes you you», og en norsk direktør nylig sto fram under fullt navn i en finansavis for å forkynne at det ville true hans identitet å kjøre Mazda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mester Eckhart (ca. 1260- 1327) lærer det motsatte: å avvikle identiteter forankret i ytre ting, personlige egenskaper eller religiøse og filosofiske «veier»: «Den som søker Gud på en bestemt måte,» skriver den tyske mystikeren og middelalderteologen, «tar måten og mister Gud som er skjult i denne måten.»

Tomhet er i kristen terminologi et fy-ord. Hos Vestens største mystiker er tomheten et mål. I samtida ble Mester Eckhart forfulgt av inkvisisjonen. I dag er Eckharts skrifter et verktøy i dialogen mellom kristne og buddhister.

Heidegger og zen

I Thorleif Dahls fine kulturbibliotek foreligger nå en bred presentasjon ved Jan Wetlesen, som har skrevet en hundresiders innledning til sin oversettelse av Eckharts tyske prekener.

Wetlesen plasserer Eckhart i europeisk idéhistorie. I likhet med Aasmund Brynildsen (som introduserte Eckhart for norske lesere på 50-tallet) omtaler han Eckhart som «gudfar» til en kristen, antidualistisk mystikk som særlig den protestantiske, nordeuropeiske kirken er fattig på. Wetlesen skiller mellom «mystikk» (indre enhetsvisjon) og «mystisisme» (tungetale, stigmatiseringer).

Utsultede

Wetlesens viktigste anliggende er å knytte Eckhart til ikke-europeisk idéhistorie. Han skriver: «Eckhart er for eksempel blitt tolket i lys av Heidegger, og dette har vært fruktbart for sammenligninger med mestere i andre visdomstradisjoner, for eksempel i den japanske zenbuddhisme, den hinduistiske vedanta, blant sufimystikere osv. Eckhart blir ofte fremholdt som en av de mest interessante tenkere i den kristne tradisjon når det gjelder muligheten for dialog mellom kristendommen og andre religioner.»

Den kristne mystikks arvesølv hører hjemme i ryggsekken til religionshistorisk utsultede sekstiåtterbarn på vei til Sørøst-Asia.